Rusija kaznila Fejsbuk i Telegram, nisu brisali sporni sadržaj

Svet 22. jul. 202122:47
Podeli:
Foto:EPA/GIL COHEN MAGEN/POOL

Ruski sud kaznio je u četvrtak društvenu mrežu Fejsbuk sa šest miliona rubalja, odnosno 81.350 dolara, i aplikaciju za razmenu poruka Telegram sa 11 miliona rubalja jer nisu uklonili ilegalni sadržaj, što je novi udarac u ruskom sukobu sa velikim tehnološkim kompanijama.

Moskva je poslednjih meseci preduzela korake da reguliše i ograniči moć društvenih mreža i tehnoloških giganata, izričući manje kazne za ilegalni sadržaj, pokušavajući da natera strane kompanije da otvore kancelarije u Rusiji i skladište ruske lične podatke u Rusiji.

Moskovski sud u Taganskom okrugu saopštio je da je kaznio Fejsbuk sa šest miliona rubalja zbog dva različita administrativna prekršaja na osnovu obaveze vlasnika veb stranica da izbrišu neovlašćene informacije.

Telegram je kažnjen za tri različita krivična dela, rekao je sud.

Fejsbuk i Telegram još nisu komentarisali presude.

Očekuje se da će ruski sud kasnije u četvrtak presuditi o dve slične optužbe protiv Tvitera.

Rusija je u aprilu kaznila Tvitter zbog odbijanja zahteva za brisanje tvitova u kojima se pozivaju mladi na protest sredinom januara protiv hapšenja Alekseja Navaljnog, kritičara Kremlja, sa ukupno 118.000 dolara, a sadržaj na toj mreži od tada se u Rusiji sporo učitava.

BONUS VIDEO: Eksplozija meteora u Sibiru

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar