Rusi su nam tako blizu da ih vidimo: Borba u rovovima Ukrajine za goli život

Svet 13. maj. 202209:47 > 09:49
Podeli:
Foto:Alexey Kudenko / Sputnik / Profimedia; profimedia.rs

U nekim selima duž fronta u istočnoj Ukrajini, ukrajinski i ruski vojnici vode borbe prsa u psa boreći se za goli život.

Borbe u istočnoj Ukrajini su bile uglavnom udaljene, a ukrajinske i ruske trupe su ispaljivale artiljerijske granate jedna na drugu ponekad udaljenosti od desetina kilometara. Ali u nekim tačkama duž istočnog fronta, borba postaje opasan „ples“, a neprijateljske trupe vide jedna dugu dok se bore za komandu nad brdima u gradovima i selima razorenim granatama.

Jedna takav „ples“ se odigrao u sredu kada je ruska jedinica od oko deset ljudi ušla u selo gde su se ukopali vojnici ukrajinskog kontigenta, bataljona Karpatski Sič. Po svoj prilici, ruske trupe su bile tu da identifikuju mete za dolazeću tenkovsku vatru. Ukrajinske trupe su videle ruske vojnike i otvorile su vatru na njih, prenosi Njujork tajms.

"To je bila diverzatnska grupa, obaveštajna agencija", rekao je 30-godišnji borac, poznat kao Varšava.

"Naši momci nisu spavali i brzo su reagovali, nateravši neprijatelje u bestvo", rekao je.

Tako to ide svakog dana, svakog sada, za borce Karpatskog Siča, dobrovoljačke jedinice koja je dobila ime po vojsci kratkotrajne nezavisne ukrajinske države koja je osnovana neposredno pre Drugog svetskog rata.

Pridružen 93. mehanizovanoj brigadi ukrajinske vojske, bataljon je raspoređen duž niza sela i iskopanih poljoprivrednih površina u oblasti Harkova, sa zadatkom da zaustavi ruske trupe koje potiskuju svoje uporište u okupiranom ukrajinskom radu Izjumu.

Ukrajina rat
Ukrajina rat Foto:EPN/Newscom / Newscom / Profimedia/REUTERS/Alexander Ermochenko/Stanislav Krasilnikov / TASS / Profimedia

Bataljon je dao novinaru i fotografiju Njujork tajmsa dozvolu odu na front pod uslovom da se ne otkrije tačna lokacija njihove baze.

Ratne mašine ovde retko miruju. Tenkovi su se posebno razvili u kritičnu pretnu, izjavili su borci obično ulazeći na kilometar od položaja bataljona i izazivajući potpuni haos. Već ovo meseca je pogiulo 13 vojnika bataljona, a više od 60 je ranjeno.

"To je potpuno drugačiji rat nego što sam video na lokacijama kao što su Avganistan ili Irak", izjavio je pukovnik koji se zove Mihailo.

"Teška je borba. Nikoga nije briga za regulisanje ratovanja. Granatiraju male gradove, koriste zabranjenu artiljeriju", naveo je.

Foto: EPA/EFE

Većina vojnika bataljona stekla je iskustvo u okviru osmogodišnjeg ratovanja protiv separatista koje podržava Rusija. Učestvovali su i u nekoliko intenzivnih bitaka.

Borci iz bataljona su se naselili u podzemnoj jami ispod konstrukcije koja je sada izbušena granatama. Kante za oružje i municiju nagomilani u uglovima, obloženi su gipsanim blatom koje pada svaki put kada granata udari u blizini.

Osim vojnika, u bunkeru živi i veliki broj životinja, koje su tu potražile sigurnost od bombi - nekoliko malih pasa i koza.

Čitav region tutnji od rata. Niskoleteći jurišni helikopteri Mi-8 dele nebo sa borbenim avionima koji lete po celom selu, povremeno paleći požare na poljoprivrendim poljima kada ispaljuju rakete.

Foto: EPA/EFE

Operater jedinice dronova je Oleksandar Kovalenko, jedan od retkih bez puške u ovom bataljonu. Dok je njegov zadatak da pomogne svojim drugovima da naciljaju artiljeriju na ruske položaje, on svom poslu pristupa kao umetnik povremeno fotogafišući i čuvajući fotografije ako mu ravnoteža svetlosti i senke u kadru odgovara, prenosi Njujork tajms.

PROČITAJTE JOŠ:

U bataljonu pored Ukrajinaca, ima i stranaca. Tu je Matej Prokeš (18) iz Češke kome je na boku kacige ispisano "rođen da ubija Ruse", ali je pomalo stidljivo priznao da još nije pucao. Elman Imanov (41) iz Azerbejdžana došao je Ukrajinu da se bori kada je video zločine počinjene nad neborcima.

Tu je i 47-godišnji vojnik koji je poznat kao Prapor. Rođen je u Sibiru, imao je karijeru u ruskoj vojsci pre nego što je otišao u penziju početkom 2000-ih, iako nije želeo da kaže gde se borio. Pridružio se ukrajinskim snagama kada su ruske trupe počele da granatiraju Kijev.

Komandant batajona Oleg Kucin je rekao da je raznolikost deo etosa njihovog kontigenta. Kada je prvobitna Karpatska Sič osnovana 1930-tih, prihvala je svakoga ko je bio spreman da se bori i umre pod plavim i zlatnim barjakom nezavisne Ukrajine. Ne samo da je praktično svaka vojska dobrodošla, već i svaka oprema. Nedavno su na poklon dobili haubicu američke proizvodnje M777.

BONUS VIDEO: Rusi granatirali pozorište u Marijupolju

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Komentari

Vaš komentar