Rusi stižu u Nagorno-Karabah, obećavaju povratak u normalu

Svet 10. nov. 202012:21
Podeli:
Foto:Tanjug/AP Photo

Ruske mirotvorne snage stigle su u planinsku regiju Nagorno-Karabah u sklopu sporazuma o prekidu šestonedeljnih sukoba između Azerbajdžana i Jermeije.

Azerbajdžan će tim dogovorom zadržati teritorije koje je osvojio u borbama, uključujući Šušu, drugi najveći grad enklave.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je kako bi dogovor trebalo da otvori put prema dugotrajnom političkom rešenju sukoba koji je odneo stotine života i umalo se nije prelio na šire područje.

Borbe između dve strane počele su 27. septembra, a Azerbajdžan tvrdi da je vratio većinu teritorija koje je izgubio u ratu 1991 – 1994. u kojem je poginulo 30 hiljada ljudi.

Pročitajte još:

Rusija je i dalje glavni igrač u regionu

Novi sporazum se smatra pokazateljem da je Rusija, koja ima obrambeni savez sa Jermenijom i vojnu bazu na njenoj teritoriji, i dalje glavni igrač u oblasti koju smatra svojim dvorištem, usprkos pokušajima Turske da proširi svoj uticaj.

Ruske mirovne snage ostaće u Nagorno-Karabahu najmanje pet godina, a Putin je objavio da će biti raspoređene na prvoj liniji sukoba te na granici između te oblasti i Jermenije.

U utorak je u Nagorno-Karabah odleteo poslednji od 10 vojnih aviona sa gotovo 2.000 ruskih vojnika.

Azerbajdžan će novim dogovorom dobiti put koji ga povezuje sa Nagorno-Karabahom, na iransko-turskoj granici, što će Turskoj pružiti kopneni put do azerbajdžanskih teritorija.

Putin: Izbeglice sada mogu da se vrate u Nagorno-Karabah

Turska vojska će formirati zajednički posmatrački centar s Rusima, a dogovor o tome između Ankare i Moskve očekuje se kasnije u utorak.

Putin je objavio da se izbeglice mogu vratiti u Nagorno-Karabah i najavio razmenu ratnih zatvorenika i tela poginulih, kao i ponovno uspostavljanje „normalnog“ života u regionu.

„Delujemo na premisi da će dogovori stvoriti nužne uslove za dugotrajni i potpuni dogovor oko krize u Nagorno-Karabahu na pravednim temeljima i u interesima jermenskog i azerskog naroda“, objavio je Putin.

Azerbajdžanski predsednik Ilham Alijev je dogovor prozvao kulminacijom velike pobede svoje države i kapitulacijom Jermenije, dok je jermenski premijer Nikola Pašinjan pokušao da ublažiti situaciju, navevši da je odluka doneta nakon „duboke analize borbene situacije i u dogovoru s najboljim stručnjacima“.

Jermenski lider: Mi se nikad nećemo smatrati poraženima

„Ovo nije pobeda, no nema poraza dok se ne smatrate poraženima. Mi se nećemo nikad smatrati poraženima i ovo će postati novi početak ere našeg nacionalnog jedinstva i preobražaja“, napisao je lider Jermena u Nagorno-Karabahu Arajik Harutjunjan.

On je dodao da nije bilo drugih opcija osim prekida vatre.

„Ako bi se vojne borbe nastavile istim intenzitetom, izgubili bismo Nagorno-Karabah u nekoliko dana i imali mnogo više mrtvih“, rekao je on.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar