Merkel i Makron lobirali kod Putina, hoće Sputnjik

Svet 31. mar. 202110:18 > 10:21
Podeli:
Putin, Merkel, Makron
Foto: EPA/EFE

Nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron obavili su juče telefonski razgovor s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o nabavci ruske vakcine Sputnijk V za Evropu.

Pročitajte još:

Kako je saopšteno iz Kremlja, na telekonferenciji su ruski, nemački i francuski lider razgovarali o mogućnosti registracije ruske vakcine EU, isporuke i zajedničke proizvodnje u zemljama EU.

„Razgovarali smo o iranskom nuklearnom programu i konfliktima u istočnoj Ukrajini, Libiji i Siriji“, stoji u saopštenju, a Putin je odgovorio na pitanja o uhvaćenom vođi opozicije Alekseju Navaljnom.

Nemačka vlada potvrdila je prošle nedelje da će biti otvorena za upotrebu Sputnjika V ako i kada to odobri Evropska agencija za lekove EMA. Prošlih nedelja su se za korišćenje ruske vakcine izjasnili čelnici nemačkih saveznih država koje su bile u sastavu DDR-a. Kancelarka Angela Merkel poručila je da bi Nemačka trebalo da koristi svaku vakcinu koju je odobrila EMA, prenosi Gardijan.

Pročitajte i:

Francuska je ipak opreznija, francuski ministar spoljnih poslova Džin-Jis-Le Drian proše nedelje optužio je Rusiju i Kinu da koriste vakcine kako bi pojačale svoj uticaj u međunarodnim odnosima. Za njega je Sputnjik V više „sredstvo propagande i agresivne diplomatije“, nego solidarnosti i medicinske pomoći. Francuski poverenik Teri Breton, šef radne grupe EK za vakcine, istakao je da EU „apsolutno ne treba Sputnjik V“. Rusi su ga optužili da je pristasan.

Početkom marta EMA je krenula u ispitivanje Sputnjika V. To bi trebalo da bude prva nezapadna vakcine koje će biti odobreno za upotrebu na teritoriji EU. U sklopu ispitivanja, evropski stručnjaci uskoro bi trebalo da posete Rusiju kako bi prekontrolisali proizvodni proces i rezultate kliničkih ispitivanja.

Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Rusija je odobrila Sputnjik V za korištenje još u avgustu, pre završetka treće serije kliničkih ispitivanja. Rezultati studije objavljene u uglednom časopisu Lanset pokazuju da je ruska vakcina sigurna, s učinkovitošću iznad 90 odsto.

Moskva je objavila da želi do kraja juna proizvede 178 miliona doza Sputnjika V i dve druge vakcine.

Ruska farmaceutska kompanija R-Farm objavila je prošle nedelje da očekuje početak proizvodnje Sputnjika V u svom pogonu u Bavarskoj. Prva ruska vakcina iz Nemačke trebalo bi da bude dostupna od juna. Rusi takođe pregovaraju i s Francuskom i Španijom da se i tamo proizvodi njihova vakcina.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar