Rusi marširaju na Arktik: Vojna parada u znaku belih tenkova

Svet 15. jun. 202007:30
Podeli:
Foto: ТРК Звезда

Ovogodišnja Parada pobede koja će biti održana 24.juna u svim većim gradovima Rusije biće u znaku pandemije koronavirusa i izolovanosti vojske od naroda. Međutim ovogodišnja parada nekako će biti više u znaku „Arktičkih snaga“ i opreme koju Rusija planira da pošalje na krajnji sever koji smatra za prvu i poslednju liniju odbrane Rusije i zaštitu Severne morske rute.

Dok se 24. jun približava ruska vojska svakodnevno uežbava defile za predstoječu paradu. Zanimanje javnosti posebno je izazvala priprema za paradu u gradu Jektarinburgu (bivšem Sverdlvsku) gradu na planini Ural i na granici Evrope i Azije.

Snimci priprema parade koje je objavila ruska vojna televizija TV Zvezda pokazali su nešto novo ovaj put mnogo više tehnike u crno -beloj kamuflažnoj boji koju koriste za arktičke snage. Na snimcima se mogu videti tenkovi T-80BV sa gasnom turbinom, oklopna borbena vozila točkaši BTR -82AM, laki kamioni tipa UAZ, terenci tipa Tigar, motorne sanke i ostala oprema za korištenje na prostoru gdle vladaju surovi vremenski uslovi.

Ovogodišnja vojna parada, koja se održava u vreme pandemije koronavirusa uglavnom će biti u znaku Artičkih snaga što se pokalapa sa izjavnom ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua od 28, februara ove godine, dok je svet tonuo u pandemiju koronavirusa da je Severna flota formirala još jedan divizion za PVO zaštitu „Severnog morskog puta“ i severne granice Rusije gde se nalaze vitalni industrijski objekti, gasna polja, odnosno ruska ekskluzivna ekonomska zona.

Foto: ТРК Звезда

Vojni aspekt Artika

Za Rusiju Artik ima pre svega koncept severnog strateškog bastiona. Ideja je bila na tom prostoru stvoriti područja sigurnih zona za strateške nukelarne podmornice koje tuda saobraćaju i odakle mogu bezbrižno lansirati balističke rakete u slučaju nekog većeg konflikta. Ova ruska ideja izazvala je zabrinutost u SAD, jer za razliku od Rusije, američke zone su puno manje i ne postoje stalno.

Da je zona Arktika od vitalnog interesa za Rusiju svedoči i informaciju da je taj prostor pod zaštitom jedinstvene komande koju čine: Vazdušno-desantne snage, Vazdišno-kosmičke snage i snage specijalnih operacija. Da Rusija planira vojno jačanje na Arktiku govori i podatak da će do kraja 2020. na tom prostoru biti razmešteno 180 komada različitog naoružanja i borbene tehnike za korištenje u zoni arktičkog regiona. U tu vojnu tehniku biće ubrojana i strateška nuklearna podmornica K-549 „Knjaz Vladimir“ klase Borej i raketna fregata naoružana krstarećim raketama „Admiral flote Kasatonov“.

O ruskom vojnom jačanju na Arktiku govorio je i Aleksandar Širokoradov ultra konzervativni komenttator, koji je Artik označio za prvu i poslednju liniju odbrane Rusije od Sjedinjenih Država i da Rusija ne sme na taj prostor nikako da pusti Amerikance na Arktik.

Foto: ТРК Звезда

Prema njenu trenutno najvažniju ulogu igraju četiri ledolomca na nukelarni i konvencionalni pogon, a prema njemu u budućnosti će postojati četiri elementa za dominaciju Rusije nad Arktikom:

Prvi: Protivvazduhoplovna i protivraketna odbrana. U okviru tog plana Moskva je najavila da će na poluostrvo Kola do kraja 2020. rasporediti dva radarska sistema velikog dometa „Rezonans N“ dometa 1.100 kilometara, koji je na velikoj udaljenosti sposobna da detektuje balističke, krstareće i hiperzvučne rakete, kao i vazdišne ciljeve na dometu od 600 kilometara.

Drugi element je Baltička flota sa svojim novim fregatama nosačima krstarećeih raketa i nuklearne podmornice kako napadne tako i strateške koje če u kombinaciji sa satelitima i mrežom radara kontrolisati severni morski put.

Foto: ТРК Звезда

Treći element je vojna tehnika oklopna vozila, pre svega nova borbena vozila pešadije T-15 zasonovana na šasiju tenka „Armata“, transportna i hibridni sistemi protivvazdušne odbrane kao što je TOR-M2DT, specijalno konstruisan za severna područija i delovanje pri veoma niskim temperaturama. U treći element se ubraja i flota strateških bombardera Tupovljev Tu 160 koji će biti raspoređeni na aerodromu na ostrvu Aleksandrina zemlja u bazi Nagurskoje. Ti strateški bombarderi koje rusi označavaju kao „ raketonosce“ biće opremljeni krstarećim raketama Kh-101/Kh-102 koje su u stanu da osim konvencionalnih nose i nuklearne bojeve glavre, što će omogućiti ruskoj vojsci preventivni udar na NATO bazu Tule na Greland.

Komentari

Vaš komentar