Rusi izvoze sve manje gasa, a Putinova kasa je sve punija. Evo zašto

Svet 02. jun 202217:25
Podeli:
Vladimir Putin, gas, benzin, benzinska stanica, pumpa, nafta, Ukrajina, Rusija
Foto: EPA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY / SPUTNIK / KREMLIN/Peter Kovalev / TASS / lex van lieshout fotografie / AFP / Dimitar DILKOFF / AFP / Profimedia

Sve agresivnije akcije Rusije protiv njenih evropskih kupaca gasa uzimaju danak. Izvoz prirodnog gasa ove zemlje pao je za više od četvrtine od januara. Ali rastuće cene održale su rusku kasu punom, dok ona nastavlja da prekida isporuke.

Izvoz gasa u zemlje van Zajednice nezavisnih država koja uključuje 11 zemalja centralne Azije i istočne Evrope, pao je za skoro 28 odsto u prvih pet meseci 2022. godine, saopštio je u sredu ruski državni energetski gigant Gasprom.

Gasprom je do sada prekinuo isporuke najmanje 20 milijardi kubnih metara svoje godišnje isporuke gasa kupcima u šest evropskih zemalja – Poljskoj, Bugarskoj, Finskoj, Danskoj, Nemačkoj (jednoj kompaniji) i Holandiji – jer nisu izvršili plaćanja u rubljama, što ruski predsednik Vladimir Putin zahteva od marta, prenosi CNN.

To iznosi skoro 13 odsto ukupnog godišnjeg uvoza gasa Evropske unije iz Rusije, prema podacima Međunarodne agencije za energetiku. Međutim, Džejms Hakstep, šef analitike gasa u S&P Global Commodity Insights, rekao je za CNN biznis da su cene gasa porasle u proseku na 96 evra po megavat satu u 2022. godini, u odnosu na prošlu godinu.

Kao rezultat toga, malo je verovatno da će Rusija ostvariti znatno manji prihod dok se ne izvrše dalji rezovi", rekao je Hakstep.

Od Putinovog ultimatuma, Gasprom je ponudio kupcima rešenje. Kupci su mogli da uplate novac u evrima ili dolarima na račun u ruskoj Gasprombanci. Taj novac bi se potom konvertovao u rublje i bio bi prebačen na durgi račun sa kojeg bi se vršila uplata Rusiji.

Mnogi veliki kupci su prihvatili ponudu Gasproma kako bi održale protok gasa. Međutim, pojedine zemlje su se opirale.

U utorak je Gasprom obustavio isporuku gasa nemačkoj komapniji Šel Enerdži, jer ta kompanija nije pristala na nove uslove plaćanja. Holandska kompanija GasTera je ranije na sličan način rekla da neće poštovani zahteve Gasproma, pa je i njoj obustavljena isporuka.

Danska energetska kompanija Ersted saopštila je isto u utorak da će isporuka ruskog gasa Danskoj biti obustavljena, pošto je Ersted odbio da izmiri plaćanje u rubljama. Gasprom je krajem aprila prekinuo isporuke goriva Bugarskoj i Poljskoj zbog neplaćanja. U sličnoj situaciji se našla i Finska u maju.

Foto:Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia; PATRICK PLEUL / AFP / Profimedia

EU zbog trenutne situacije, traži brzo rešenje kako bi zemlje članice našle alternativu za ruski gas i kako bi se smanjila njihova zavisnost od ruskog gasa.

Već se mogu čuti obećanja da će EU smanjiti potrošnju kupljenog ruskog gasa za 66 odsto pre kraja godine.

Zemlje se takođe utrkuju da popune svoja skladišta gasa uoči zime kako bi izbegle potencijalno katastrofalne šokove u snabdevanju. Blok je postavio cilj da skladišta gasa u zemljama članicama budu puna 80 odsto do novembra.

Nemačka, najveća ekonomija EU bloka, posebno se oslanja na ruski gas za napajanje svojih domova i teške industrije, ali je uspela da smanji udeo koji joj šalje Moskva na 35 odsto sa 55 odsto pre početka rata u Ukrajini.

PROČITAJTE JOŠ:

Rusija možda još neće osetiti uticaj smanjene isporuke gasa. Dok je EU njen najveći kupac, prema podacima američke Uprave za informacije o energetici, rastuće cene nafte i prirodnog gasa povećale su prihode Moskve.

Uvoz fosilnih goriva u EU iz te zemlje je generisao 47 milijardi dolara u dva meseca nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, što je dvostruko više od vrednosti u istom periodu 2021. godine, prema izveštaju Centra za istraživanje energije i čistog vazduha.

A neke od najvećih evropskih energetskih kompanija počele su proces ostvaranja računa kod Gasprombanke kako bi održale protok gasa uprsko insistiranju zvaničnika EU da bi takav potez bio u suprotnosti sa sankcijama Rusiji.

Ali kako se Evropa sve više udaljava od ruskog gasa u narednim mesecima, Moskvi će iti teže da pronađe alternativne kupce kao što je to učinila za naftu - jer se njen izvoz gasa uglavnom isporučuje kroz gasovode za čiju bi izgradnju bile potrebne godine.

BONUS VIDEO: Ruska vojska patrolira Severodonjeckom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Komentari

Vaš komentar