Rusi organizovano dolaze u Srbiju da se vakcinišu Fajzerom

Svet 22. sep. 202122:52 > 23:04
Podeli:
Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Ruske turističke agencije za svoje građane, koji žele da prime strane vakcine protiv koronavirusa, organizuju turističke aranžmane u inostranstvo. Najveći broj Rusa radi vakcinacije dolazi u Srbiju i opredeljuje se za Fajzerovu vakcinu, prenosi Rojters.

Rusija do sada nije registrovala za upotrebu nijednu stranu vakcinu protiv koronavirusa. Zbog toga Rusi na raspolaganju imaju samo četiri domaće vakcine protiv koronavirusa, uključujući i Sputnjik V, od kojih nijedna nije odobrena od Svetske zdravstvene organizacije ni Evropske unije, prenosi Rojters.

Svetska zdravstvena organizacija suspendovala je proces odobravanja Sputnjik V vakcine do sledeće provere fabrike koja je pala na testu dobre prakse, objavila je Panamerička zdravstvena organizacija 15. septembra.

Povezene vesti:

Nakon ove vesti, povećao se broj Rusa koji žele da prime strane vakcine protiv kovida 19 koje su odobrene od Svetske zdravstvene organizacije, rekla je Maja Lomidze, direktorka Udruženja ruskih turoperatora.

Većina na vakcinaciju odlazi u Srbiju, a putovanja koštaju između 600 i 850 evra, dok je jedna agencija nudila i Nemačku kako opciju za vakcinaciju. Turisti koji dolaze u Srbiji mogu da biraju jednu od četiri dostupne vakcine, uključujući i Fajzerovu, navodi se u saopštenju Udruženja turoperatera.

Ukoliko turisti odaberu vakcinu koja zahteva dve doze, moraju da plate dva putovanja.

Ana Filatovskaja iz turističke agencije Ruski ekspres, koja nudi ovakve ture, kaže da trusisti uglavnom biraju Fajzerovu vakcinu.

Objašnjava da paket aranžmani uključuju povratne letove, dva do tri noćenja sa doručkom u hotelima u Beogradu, kao i odlazak na vakcinaciju. Sama vakcina je besplatna, ali agencija klijente prijavljuje za vakcinaciju, objašnjava Filatovskaja.

“Ove ture smo počeli da prodajemo pre dve nedelje i tada je bilo oko 20 prijava”, rekla je za Rojters.

Potražnja je, kako kaže, skočila u sredu, nakon što su lokalni mediji počeli da izveštavaju o postajanju takvih tura.

„Ovo je izvazvalo ogroman skok potražnje“, rekla je za Rojters i dodala se u sredu prijavilo 17 turista.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar