Rumunija na ivici katastrofe: Imaju najveću stopu preminulih od korone na svetu

Svet 20. okt. 202110:42
Podeli:
Foto: EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Rumunija, jedna od najsiromašniji zemalja u Evropskoj uniji, doživljava skok u broju smrtnih slučajeva povezanih sa koronom, pošto je četvrti talas pandemije uzeo maha. Koordinator rumunske kampanje za vakcinaciju Valeriu Gheorghita kaže da se Rumunija nalazi u istom scenariju kao i Italija prošle godine, piše eureporter.co.

PROČITAJTE JOŠ:

U proleće 2020. godine, na početku pandemije koronavirusa, Italija je bila najugroženija zemlja na svetu. Broj zaraženih je rastao, a bolnice su bile preplavljene. U Rumuniji se ukupan broj slučajeva od početka pandemije povećao na 1,4 miliona, dok je broj preminulih premašio 42 hiljade.

Još jedan visoki rumunski zvaničnik koji se bavi pandemijom koronavirusa – šef jedinice za hitne slučajeva u zemlji – rekao je da poređenje trenutne situacije u Rumuniji i italijanskoj regiji Lombardija nije preuveličano i priznaje da je situacija veoma ozbiljna.

Foto: EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Nakon neuspešne kampanje vakcinacije, svi zvaničnici pozivaju ljude da se vakcinišu, ističući da je to jedini način da se prevaziđe četvrti talas pandemije, koji je postao toliko rasprostranjen, jer se Delta varijanta mnogo lakše širi.

Foto: EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Bolnice i odeljenja intentenzivne nege širom zemlje preplavljene su pacijentima, a mediji stalno izveštavaju da nema dovoljno dostupnih kreveta za intenzivnu negu. Situacija je takva da takvi kreveti postanu dostupni tek kada neki pacijent umre.

U nekoliko bolnica u Bukureštu i gradu na severoistoku Jaši, vozila hitne pomoći čekaju u redu ispred bolnica da kreveti postanu dostupni.

Foto: EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

„Ako se trenutni tok nastavi, za jedna ili dva dana, zdravstveni sistem će se urušiti jer već nemamo dovoljno mesta za smeštajn bolesnih“, rekla je Katalin Apostolesku, direktroka bolnice Matei Bals u Bukureštu, gde je popunjenost kapaciteta 110 odsto, prenosi Al Džazira.

Prvi put od početka pandemije, Rumunija razmatra prebacivanje 200 do 300 pacijenata van zemlje na lečenje, usred, kako viši zvaničnici pripisuju, zdravstvene katastrofe. Pandemija je pogoršala probleme sa kojima se zdravstveni sistem u zemlji nedovoljno finansira i ima nedovoljan broj zaposlenih. Prošle nedelje u požar u bolnici poginulo je sedamm pacijenata, što je treći takav incident u Rumuniji za manje od godinu dana.

Foto: EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

U sporoj kampanji vakcinacije u zemlji došlo je do imunizacije tek trećine populacije koja ispunjava uslove.

Lucia Draghici koja se bori za vazduh usled zaraze koronavirusom, ističe da se i dalje plaši vakcine uprkos uticaju koji je bolest ostavila na nju.

Georgica Vieru, pravoslavni sveštenik, kaža da je „bio jedan od onih koji su verovali da vakcina nije dobra“. Nakon 29 dana u bolnici istakao je da je imao vremena da razmisli i da sada zna da je pogrešio.

Foto: EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Evropska unija je do sada poslala Rumuniji 250 sprava za kiseonik i više od 5000 boca monoklonskih antitela, kao pomoć iz strateške rezerve EU, za lečenje pacijenata koji su teško bolesni. Više od 20 respiratora i koncentratora kiseonika stiglo je u zemlju, navodi se u saopštenju Evropske komisije.

Foto: EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Evropski komesar za upravljanje krizama kaže da je pomoć takođe oblik reciprociteta naporima Rumuije da pruži pomoć drugim zemljama EU tokom pandemije.

„Od početka pandemije, Mehanizam civilne zaštite EU kooridinirao je i sufinansirao isporuku preko 190 miliona predeta lične zaštite i medicinske opreme, ojačao je bolnice dodatnim medicinskim osobljem i isporučio vakcine i drugu neophodnu opremu za više od 55 zemalja. Od toga, Eu je stvorila strateški medicinski rezervni i distributivni mehanizam pod okriljem Mehanizma civilne zaštite EU. Rezerva omogućava brzu isporuku medicinske opreme čiji su domaćini Belgija, Danska, Nemačka, Grčka, Rumunija, Slovenija, Švedska i Holandija“, navodi se u saopštenju EK.

Foto: EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Region istone Evrope je najgore pogođen pandemijom koronavirusa. Istočna Evropa je u crvenoj boji i pokazuje porast broja slučajeva koronavirusa. Ove zemlje imaju veliki broj umrlih u odnosu na njihovo stanovništvo. Tako Rumunija ima najveći prosek od 16,6. To je najveći prosek u Evropi ali nažalost prema poslednjim podacima, važi i za najveći na svetu, prenosi eureporter.co.

Foto: EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Rumuniju u Evropi prati i Bugarska sa 12,37 umrlih. Litvanija ima prilično tešku situaciju sa oko 10,14 smrtnih slučajeva. Sa druge strane, zemlje Zapadne Evrope – Francuska, Italija, Velika Britanija, Portugal su suzbile pandemiju, a stopa smrtnosti je veoma niska. U Velikoj Britaniji je ispod 2, iako je broj slučajeva uporediv sa brojem iz prethodnog talasa pandemije. Broj smrtnih slučajeva u Velikoj Britaniji, gde je stanovništvo vakcinisano, sada je čak 20 puta manji.

Foto: EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

BONUS VIDEO: Izraelci primaju treću dozu vakcine

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram