Rumunija dobila novu proevropsku vladu, premijer Florin Kacu

Svet 23. dec. 202020:06 > 20:10
Podeli:
Foto: EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Rumunski parlament odobrio je danas novu novu proevropsku vladu, desnog centra koju će kao premijer predvoditi bivši investicioni bankar i bivši ministar finansija Florin Kacu. Za novu vladu glasalo je 260 od 465 poslanika u dvodomnom parlamentu, dok je 186 poslanika bilo protiv. PNL doskorašnjeg premijera Ludovika Orbana biće glavna partija Vlade, dok će u opoziciji ostati Socijaldemokratska partija (PSD) koja je osvojila najviše glasova na izborima.

„Uveravam vas da neću izigrati vaše poverenje“, rekao je Kacu pred parlamentom.

On je rekao da će vlada učiniti sve što je u njenoj moći da ostvari dva cilja: da izađe iz zdravstvene krize izazvane pandemijom što je pre moguće i da ekonomiju podigne na noge.

Kacu je radio kao ekonomista u Novozelandskoj centralnoj banci i Evropskoj investicionoj banci pre ulaska u politiku 2016. godine. Novi rumunski premijer studirao je u SAD.

Član je Nacionalne liberalne stranke čiji je lider i bivši premijer Ludovik Orban podneo ostavku nakon izbora održanih 6. decembra.

Kacua podržavaju još tri stranke, čime je ostvario većinu u parlamentu.

Na izborima 6. decembra PSD je osvojila oko 30 odsto glasova, PNL oko 25 odsto, a koalicija USR-PLUS oko 15 odsto glasova.

Foto: EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

PSD, koja je vladala Rumunijom od pada komunizma 1989. godine do 2019. godine, suočavala se prethodnih godina sa brojnim kritikama i iz zemlje i iz EU, kao i sa masovnim protestima građana zbog nastojanja da kontroliše pravosudni sistem i niza korupcionaških skandala čiji su akteri bili njeni istaknuti članovi.

Rumunija je i pre pandemije koronavirusa bila teško pogođena siromaštvom, pošto više od 25 odsto od 19 miliona stanovnika živi sa manje od 5,5 dolara na dan. Pandemija je dodatno pogoršala strukturne probleme i dovela pred kolaps prenapregnut zdravstveni sistem.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar