Rudari u BiH ponovo na ulici: Elektroprivreda ne prihvata njihov sporazum

Svet 26. nov. 202120:25
Podeli:
Foto: N1

Hiljade rudara opet je izašlo na ulice tražeći svoja prava, nakon što je Elektroprivreda BiH odbila da prihvati sporazum koji su postigli sa resornim ministarstvom, piše N1 sarajevo.

Nezadovoljni rudari okupljaju se ispred direkcija u Tuzli, Kaknju, Brezi i Zenici.

Sa rudarima su ovaj put i njihove porodice.

Sinan Husić predsednik sindikata za N1 je rekao: “Od jutros smo očekivali pozive i dogovor, od kojeg očigledno nema ništa. Mi smo i dalje u radničkoj neposlušnosti”.

Direktor Elektroprivrede Admir Andelija izjavio je da je već četiri dana obustavljena proizvodnje uglja, a da najveće posledice oseća Termoelektrana u Tuzli, koja radi u drastično manjem kapacitetu.

Trenutni potez rudara, Andelija je nazvao štrajkom, naglasivši da, ukoliko stanje u vezi sa neproizvodnjom uglja potraje, Elektrorpivreda BiH će se morati opredeliti za određenu redukciju isporuke struje, kako bi spasila to javno preduzeće.

Zaposleni u sedam rudnika u FBiH koji posluju u okviru koncerna Elektroprivreda, između ostalog, traže stavljanje van snage spornih pravilnika, smenu generalnog direktora Elektroprivrede i direktora rudnika uglja u sastavu ovog javnog preduzeća, te utvrđivanje minimalne plate u rudarstvu u iznosu od 1.000 KM (oko 500 evra).

U rudnicima koji posluju u okviru Elektroprivrede obustavljena je proizvodnja u svim pogonima.

BONUS VIDEO: Protest rudara Kolubare – novi 5. oktobar 

Komentari

Vaš komentar