RSF: Amerika da napravi plan evakuacije novinara iz Avganistana

Svet 21. avg. 202118:25
Podeli:
Avganistan talibani
Talibani na ulicama Kandahara Foto:EPA-EFE/STRINGER

Međunarodna organizacija Reporteri bez granica (Reporters sans frontieres - RSF) pozvala je danas SAD da razrade poseban plan za evakuaciju ugroženih avganistanskih novinara i boraca za ljudska prava koji bi značio odlaganje završetka povlačenja američke vojske iz Avganistana.

POGLEDAJTE JOŠ:

RSF ocenjuju da SAD trenutno imaju samo jedan prioritet u Avganistanu, evakuaciju sopstvenih građana i bivših zaposlenih.

Sprovođenje planova za evakuaciju, koje su pripremile druge zemlje, uključujući evropske, odlaže se zbog načina upravljanja pristupom avionima, navode RSF i dodaju da to blokira evakuaciju ugroženih ljudi sa spiskova, u čijoj izradi učestvuju nevladine organizacije poput Reportera bez granica.

„Kako bi oni bili evakuisani, RSF poziva na odlaganje okončanja američkih vojnih operacija u Avganistanu. Fizički će biti nemoguće završiti evakuaciju svih koji su u velikoj opasnosti, uključujući avganistanske novinare, do 31. avgusta“, navodi se u saopštenju RSF sa sedištem u Parizu.

RSF dodaju da bi jedan od ciljeva plana bio stvaranje posebnih objekata za novinare i borce za ljudska prava koji su na listama različitih zemalja i organizacija, a treba razmotriti i formiranje humanitarnog koridora.

Poziv Vašingtonu RSF upućuju uoči samita Grupe sedam najrazvijenijih država sveta (G7) o situaciji u Avganistanu, koji je predsednik SAD Džozef Bajden (Joseph Biden) najavio za sledeću nedelju.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar