Rot: U junu rešenje za početak pregovora Skoplja sa EU

Svet 26. maj. 202121:21
Podeli:
Mihael Rot i Zoran Zaev, Severna Makedonija
Mihael Rot i Zoran Zaev Foto: BETAPHOTO/VLADA SEVERNE MAKEDONIJE

Postoji velika šansa da se već u junu dođe do rešenja za početak pristupnih pregovora Severne Makedonije sa EU, izjavio je u Skoplju nemački državni ministar za Evropu Mihael Rot.

On je to rekao ja zajedničkoj konferenciji za novinare s vicepremijerom Severne Makedonije za evropska pitanja Nikolom Dimitrovom, ističući da nije samo Nemačka na strani Severne Makedonije, već i da portugalsko predsedništvo EU aktvno radi na rešenju za početak pregovora koje bi bilo prihvatljivo i za Skoplje i za Sofiju koja se za sad protivi pregovorima.

„Sada imamo veliku šansu da već u junu dođemo do rešenja koje bi moglo da bude prihvaćeno od svih uključenih strana. Vi imate takav zahtev. I portugalsko predsedništvo Savetom EU aktivno radi na jednom ovakvom rešenju, a Savezna vlada u Berlinu podržava tamo gde može. Nadam se da ćemo imati neophodno strpljenje, jer su važne i reforme ovde. To je moja poruka ovde“, rekao je Rot u Skoplju.

POGLEDAJTE JOŠ:

Na pitanje šta se to promenilo te je sada optimista da postoji rešenje, nemački ministar za Evropu je rekao da je sad svima jasno da su „potrebni verodostojni uspesi EU na Zapadnom Balkanu, ali ne samo zato što je u vašem interesu, već su i u našem interesu stabilnost, regionalno pomirenje, bezbednost, demokratija“.

„To je od izuzetnog značenja za EU, a ne samo za Nemačku“, rekao je Rot.

EU nema problem sa Skopljem

On je istakao da je želja u EU da 21. juna u Savetu ministara postignu uspeh, napominjući da EU nema problem sa Severnom Makedonijom, već da se radi o bilateralnom problemu Sofije i Skoplja koji njihove vlade moraju da reše.

„Radovali bi smo se da smo prošle godine uspeli da počnemo pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom. Ali nismo uspeli i sada radimo na tome da to može da uspe za vreme portugalskog predsedavanja Savetom EU. Ostajem optimista da ćemo uspeti u tome“, rekao je Rot.

Minstar spoljnih poslova Portugalije Augusto Santoš Silva, i komesar za proširenje EU Oliver Varheji su prošlog petka u Sofiji i Skoplju predstavili takozvani portugalski predlog rešenja spora dve zemlje, ali detalji nisu saopšteni.

Prva reakcija u Sofiji je bila da nema promene u stavu Bugarske prema Severnoj Makedoniji, ali da je otvorena za dijalog, dok je u Skoplju ocenjeno da je taj predlog „dobar osnov za postizanje rešenja problema“.

Sofija je u decembru prošle godine stavila veto na usvajanje Pregovaračkog okvira i početak pregovora EU sa Skopljem, uz obrazloženje da Severna Makedonija ne ispunjava bilateralni sporazum o dobrosusedstvu, ali i sa zahtevom da ona prizna „bugarske korene“ makedonskog identiteta i jezika što Skoplje odlučno odbacuje.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar