Rohani traži oštrije zakone za „ubistva iz časti“

Svet 27. maj. 202019:09
Podeli:
Foto: EPA-EFE/HANDOUT

Iranski predsednik Hasan Rohani pozvao je danas svoj kabinet da ubrza donošenje oštrijih zakona o takozvanim "ubistvima iz časti", nakon što je ubistvo 14-ogodišnje devojčice, koje je počinio njen otac, šokiralo javnost u zemlji.

Tinejdžerku Rominu Ašrafi prošle nedelje ubio je otac, koji joj je srpom odsekao glavu dok je spavala. Njen otac, Reza Ašrafi, koji je sada u pritvoru, navodno je bio besan pošto je ona pobegla sa 34-ogodišnjim dečkom Bahamnom Kavarijem u gradu Talešu.

U ruralnom delovima Irana, smatra se nečuvenim da tinejdžerka pobegne iz kuće kako bi bila sa dečkom. Romina je pronađena pet dana nakon što je pobegla i prevezena u policijsku stanicu, odakle ju je otac odveo kući.

Tinejdžerka je navodno rekla policiji da strahuje od „nasilne reakcije“ svog oca, prenosi AP. Rohani je izrazio žaljenje zbog ovog tragičnog slučaja.

Iranski potpredsednik, zadužen za porodične poslove, Masumeh Ebtekar rekao je da se nada da će zakon sa strožnim kaznama uskoro biti u završnoj fazi odobravanja. AP navodi da postoji malo podataka o takozvanim „ubistvima iz časti“ u Iranu, gde lokalni mediji povremeno samo izveštavaju o takvim slučajevima.

Nije poznato koliko žena i devojčica ubiju članovi porodice ili bliski rođaci zbog njihovih postupaka, na koje gledaju kao na kršenje konzervativnih islamskih normi o ljubavi i braku.

Prema zakonu, devojke mogu da se udaju nakon što napune 13. godina, a u proseku stupaju u brak sa 23 godine.

Iransko pravosuđe saopštilo je da će specijalni sud suditi o o slučaju Romine. Prema aktuelnom zakonu, njenom ocu preti zatvorska kazna od do 10 godina.

Komentari

Vaš komentar