„Robijao“ u banji: Ko je bio ratni zločinac Tomislav Merčep

Svet 17. nov. 202013:09 > 13:15
Podeli:
Tomislav Merčep Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Udruženje hrvatskih dobrovoljaca Domovinskog rata objavilo je da je preminuo Tomislav Merčep, osuđen za ratne zločine.

Pročitajte još:

Merčep je u maju 2016. osuđen na pet i po godina zatvora jer kao zapovednik jedinice poznate kao merčepovci nije sprečio zločine nad srpskim civilima, a Vrhovni sud mu je u februaru 2017. kaznu povisio na sedam godina.

Merčep je osuđen jer nije sprečio Merčepovce da počine zločine nad uglavnom srpskim civilima na Zagrebačkom velesajmu, u Kutini u centralnoj Hrvatskoj i Pakračkoj Poljani u zapadnoj Slavoniji krajem 1991. godine.

Kako je otkriven zločin u Pakračkoj Poljani?

Za zločine počinjene u Pakračkoj Poljani nad civilima srpske nacionalnosti krajem 1991, hrvatska javnost doznala je još 1997. kada je Miro Bajramović, jedan od pripadnika Merčepove jedinice, o njima svedočio u intervjuu za tadašnji nedeljnik Feral Tribune. Prema njegovim rečima Merčep je za sve to znao, iako nije lično učestvovao u likvidacijama. Deo žrtava ekshumiran je 1992. godine.

Tomislav Merčep Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Po optužnici, pripadnici te jedinice na području Pakračke Poljane, Zagreba i Kutine nezakonito su uhapsili 52 osobe, od kojih su 43 ubili, tri se vode kao nestale, a šest je preživelo mučenje i zlostavljanje.

Uz merčepovce se vezuje i jedan od najvećih skandala u hrvatskom sudstvu povodom zločina kada je grupa njih, među kojima i gore pomenuti, u decembru 1991. u Zagrebu ubila Milana Zeca, njegovu ženu i 12-godišnju ćerku Aleksandru, dok su komšije spasli dvoje preostale dece.

Pripadnici Merčepove jedinice su uhapšeni već 1992. godine, ali su kasnije pušteni zbog proceduralnih razloga iako su priznali zločine.

Škoro obećavao pomilovanje

Merčep je izazvao kontroverzu u javnosti kada je 2018. godine sajt Index.hr objavio da je on nekoliko nedelja proveo u banji umesto u zatvoru.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved je tom prilikom izjavio da se lično založio da Merčep ode u banju.

Tomislav Merčep Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Merčep je takođe spomenut i u hrvatskoj predsedničkoj kampanji 2019. kada je desničarski kandidat, folk pjevač Miroslav Škoro, rekao da će pomilovati Merčepa ako pobedi na izborima.

Izjava je izazvala kritike, a Škoro je kasnije dodao da će pomilovati Merčepa jer je „bolestan čovek te bi bilo humano osloboditi ga ili barem dozvoliti mu kućni pritvor”.

Nedodirljivi zločinac

U izveštaju organizacije Amnesti internešnal koji je predstavljen 2019. godine, navedeno je da je nakon više svedočenja pripadnika rezervnog sastava hrvatskog MUP-a, ali i pisanja medija o zločinima u Pakračkoj Poljani i drugim mestima u Hrvatskoj, njihov nadređeni Tomislav Merčep ostao nedodirljiv.

Merčep je bio među lokalnim hrvatskim zvaničnicima koji su osnivali paravojne jedinice pre nego što je izbio rat na prostoru bivše Jugoslavije.

Nakon glasina o specifičnim ispitivanjima u podrumu Policijske uprave Vukovara i tajanstvenim nestancima ljudi, sredinom avgusta ga je uhapsila grupa njegovih saradnika, ali je uskoro pušten i s porodicom je prešao u Zagreb, gde je bio savetnik ministra unutrašnjih poslova i zapovednik specijalne policijske jedinice i koja je učestvovala u borbama na raznim bojištima.

Marin Vidić Bili, bivši poverenik vlade Republike Hrvatske za Vukovar, u avgustu 1991. godine uputio је dramatični apel najvišim predstavnicima tadašnje vlasti,  upozoravajući na delovanje Tomislava Merčepa.

„Imenovanjem Merčepa za sekretara Opštinskog sekretarijata u Vukovaru došlo je do uzurpacije vlasti i koncentracije funkcija u jednoj osobi i to predsednika HDZ-a, te faktički zapovedanja nad ZNG, policijom, te civilnim organima vlasti. Okružen ljudima sumnjivih moralnih i stručnih kvaliteta, bivšim kriminalcima, on je preuzeo apsolutni nadzor nad svime u Opštini Vukovar, ne prezajući od nasilnih i represivnih mera nad građanima Vukovara: bespravnim upadanjem u privatne stanove, pljačkanjem stanova, oduzimanjem privatnih vozila, nasilnim privođenjem na saslušanje, pa čak i egzekucijama“, rekao je Vidić.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar