Rijeka: Ustaški poklič „Za dom spremni“ osvanuo na objektima

Svet 31. jul. 202011:36 > 11:50
Podeli:
Foto:Privatna arhiva/Milan Eraković

Na brojnim objektima, među kojima je i Fakultet zdravstvenih studija, ali i nekoliko ugostiteljskih lokala, u Rijeci u Hrvatskoj, tokom proteklih dana osvanuli su grafiti "ZDS", inače skraćenice za ustaški poklič “Za dom spremni”.

Kako portal Nova.rs saznaje na pojedinim objektima u Vukovarskoj ulici pojavili su se grafiti HOS-ZDS, odnosno skraćenice za hrvatske oružane snage, kao i za ustaški pozdrav Nezavisne Države Hrvatske (NDH) “Za dom spremni”.

Milan Eraković, predsednik županijske organizacije Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) i pravni zastupnik Srpskog narodnog vijeća, osudio je ovakav potez nepoznatih počinioca, pogotovo ako se uzme u obzir činjenica da u Rijeci živi veliki broj srpskog stanovništva.

Pročitajte još:

„Naravno da osuđujem, ovakvi grafiti i povici na stadionima, nažalost, dobili su pravo javnosti u Rijeci i kao takvi stvaraju nelagodu i uznemirenost kod Srba koji žive u gradu Rijeci. Autori takvih grafita i računaju na to, ali osim gradonačelnika Rijeke, kome je ovo zadnji mandat, riječka javnost postaje nema na takve stvari“, kaže Eraković za naš portal i dodaje:

Foto:Privatna arhiva/Milan Eraković

„Ovakvi grafiti postali su novo „normalo“, a Rijeka počinje ličiti na većinu dugih gradova u Hrvatskoj gde je mržnja prema Srbima nešto šta se podrazumeva i društveno je prihvaćena. Grafiti su samo jedan od načina pokazivanje te mržnje i netrpeljivosti“, navodi Eraković.

Foto:Privatna arhiva/Milan Eraković

Zasad nije poznato ko su autori pomenutih grafita.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar