Rascep u republikanskoj stranci: Za i protiv Trampa

Svet 04. jan. 202114:09 > 14:23
Podeli:
Foto: EPA-EFE/JEFFREY SAUGER

Sadašnji i bivši zvaničnici Republikanske stranke osudili su vanredne napore nekih republikanaca da ospore predsedničke izbore, upozoravajući da napori da se unese sumnja u pobedu Džoa Bajdena i zadrži predsednik Donald Tramp na predsedničkoj funkciji podrivaju veru Amerikanaca u demokratiju.

Tramp je pridobio podršku desetak republikanskih senatora i oko 100 republikanskih članova donjeg doma američkog Kongresa da ospore glasove elektorskog koledža, kada se Kongres bude sastao na zajedničkoj sednici oba doma da potvrdi Bajdenovu pobedu sa 306 elektorskih glasova prema Trampovih 232. Kako se približava datum Bajdenove inauguracije 20. januar, Tramp pojačava napore da spreči tradicionalni prenos vlasti, deleći republikansku stranku.

Pročitajte još:

Uprkos Trampovim tvrdnjama o proneveri izbora, zvaničnici u saveznim državama navode da su izbori sprovedeni glatko i da nema dokaza o proneveri ili drugim problemima koji bi promenili ishod izbora. Savezne države su potvrdile izborne rezultate kao poštene i važeće. Od više od 50 sudskih tužbi koje su predsednik i njegovi saveznici uložili da bi osporili izborne rezultate, skoro sve su odbačene ili se od njih odustalo. On je takođe dva puta izgubio na Vrhovnom sudu.

U telefonskom pozivu koji je objavljen juče, čuje se Tramp kako vrši pritisak na zvaničnike države Džordžije da mu „nađu“ više glasova.

„Izbori 2020. su završeni“, navodi se u saopštenju koje je objavila zajedno grupa od 10 senatora iz obe partije, uključujući republikance Suzan Kolins iz države Mejn, Lize Marovski iz Aljaske, Bila Kasidija iz Luizijane i Mita Romnija iz Jute.

Senatori su napisali da je nastavak napora da se unese sumnja u izbore „suprotna jasno izraženoj volji američkog naroda i samo služi da podrije poverenje Amerikanaca u već utvrđene izborne rezultate“.

Republikanski guvenrer države Merilend, Leri Hogan, rekao je da plan članova Kongresa da odbace potvrđene predsedničke izbore izvrgava ruglu američki sistem i ono što Amerikanci predstavljaju. Bivši predsednik Pretstavničkog doma republikanac Pol Rajan rekao je u saopštenju da je „Bajdenova pobeda potpuno legitimna“ i da napori da se unese sumnja u izbore „udaraju na osnove naše republike“.

Donald Tramp Foto: AP Photo/Morry Gash

Senka na otvaranje novog saziva Kongresa
Neuobičajen izazov predsedničkim izborima baca senku na otvaranje novog saziva Kongresa i očekuje se da će se Kongres time baviti prvih dana. Predstavnički dom i Senat sastaju se u sredu na zajedničkoj sednici da prihvate glasanje elektorskog koledža, što je obično rutinski proces koji će sada, kako se očekuje, biti produžena borba.

Tramp odbija da prizna poraz i raste pritisak na potpredsednika Majka Pensa da osigura njegovu pobedu dok predsedava u obično ceremonijalnoj ulozi tom zajedničkom sednicom Kongresa. Tramp takođe poziva mase na skup u Vašingtonu. Tramp je juče u tviter poruci pisao protiv izbornih rezultata i republikanaca koji nisu na njegovoj strani.

Portaprol Bajdenovog tranzicionog tima Majk Gvin odbacio je napore senatora kao igru koja neće promeniti činjenicu da će Bajden položiti zakletvu kao novi predsednik 20. januara.

Predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi je u pismu kolegama napisala da dok nema sumnje u Bajdenovu pobedu, njihov posao je sada da „ubede više Amerikanaca da imaju poverenje u američki demokratski sistem“.

Napor da se ospore rezultati predvode senatori Džoš Houli i Ted Kruz. Jedanaest senatora koje predvodi Ted Kruz zatražilo je odlaganje od deset dana za reviziju navoda, preneo je BBC.

Međutim, malo je verovatno da će taj potez uspeti, jer se očekuje da će većina senatora potvrditi Bajdenovu pobedu na glasanju, zakazanom za 6. januar. Američki Kongres tog dana treba da potvrdi odluku Izbornog koledža na kom su elektori izglasali Bajdena za budućeg predsednika.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar