Republikanac hteo da uđe u Kongres sa napunjenim pištoljem

Svet 22. jan. 202122:42
Podeli:
Foto:EPA-EFE/GAMAL DIAB

Policija je istražila incident u petak u kojem je učestvovao republikanski poslanik koji je pronađen sa napunjenim pištoljem dok je pokušavao da uđe u Predstavnički dom.

Republički predstavnik Endi Haris, zagovornik prava na oružje, pronađen je sa vatrenim oružjem dok je u četvrtak uveče prolazio bezbednosnu proveru na putu do Predstavničkog doma.

Tada je republikanac iz Merilenda pokušao da preda oružje republikancu Džonu Katku, koji je odbio, rekavši mu da nema dozvolu.

Haris je napustio Kapitol i vratio se za manje od 10 minuta. Prošao je bezbednosnu proveru i dozvoljeno mu je da uđe u donji dom, navodi se u izveštaju.

Detektori za metal postavljeni su ispred Predstavničkog doma radi jačanja bezbednosti nakon napada pristalica bivšeg predsednika Donalda Trampa na Kapitol 6. januara. U neredima je ubijeno pet osoba, a poslanici su evakuisani iz zgrade.

Nekoliko republikanskih poslanika, vatrenih zagovornika prava na oružje, protestovalo je protiv detektora metala, a neki su ih ignorisali.

Zvaničnik Kapitola, koji je želio da ostane anoniman, rekao je da je poslanicima dozvoljeno da imaju oružje u području Kapitola ali im nije dozvoljeno da sa napunjenim oružjem uđu u Predstavnički dom.

Predsedavajuća Predstavničkog doma Nansi Pelosi pozvala je na promenu pravila koja regulišu novčane kazne za one koji ne slede bezbednosne protokole – 5.000 dolara za prvi i 10.000 dolara za drugi prekršaj koji će se odbiti od plata poslanika.

Donji dom parlamenta tek treba da glasa o predloženom amandmanu.

 

****

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar