Reporteri Nova.rs stižu u Nagorno: Put zasut granatama

Svet 18. okt. 202011:28 > 12:51
Podeli:
Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Jermenija i Azerbejdžan sinoć su ponovo potpisale primirje. I to je postala reč u Nagornom Karabahu koja izaziva strepnju.

Celu noć artiljerija ih je držala budnim, a jutros oko 7.20 granate su zasule južne delove Karabaha.

Pročitajte još:

Na južnoj liniji sukoba Nagornog Karabaha i Azerbejdžana, azerbejdžanske jedinice razmeštaju veliki broj artiljerijskih sistema i bespilotnih letelica.

Primirje je opet prekršeno i još jednom je ono što je potpisano olovkom spaljeno artiljerijskom paljbom.

Ovo su novosti, kojima reportere Nova.rs iz Medija centra u Gorisu, gradiću na granici zone sukoba, ispraćaju put Stepanakerta, glavnog grada Nagornog Karabaha i samog grotla ratnih razaranja.

Put kojim ćemo ići često je bio zasipan granatama, jer su azerbejdžanske snage pokušavale da prekinu i tu liniju komunikacije između Jermenije i Karabaha.

Bivši vojnik Sovjetskog Saveza

Dok navlačimo neprobojne prsluke sitnim koracima prilazi nam pogrbljena starina sa štapom. Maše, signalizira da sačekamo, ipak ga noge nose već 90 godina.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

„Piši“, viče drhtavim glasom.

„Ja sam Razmik Amarjan, bivši vojnik Sovjetskog Saveza“, još više podiže sad već promukli glas koji se na trenutke gubi.

Vlažne, krvave oči pokazuju uznemirenost.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

„Ja sam pravio rakete u Permskoj oblasti. Radio sam to da bi Sovjetski savez bio nepobediv, da bi Rusija bila jaka. A šta imamo sada?“, suzni kanali su popustili i prostor između kapaka već je pun, ali Razmik pravi pauzu da duboko uzdahne i nastavlja:“Sada moji unuci ginu od turskih raketa. Šta Rusija misli o tome? Zapišite to da svet čuje“.

Kaže da svira frulu i da će kad se jednom ova nesreća završi svirati iznad kanjona u Šušiju.

Natrontani prslucima s neprobojnim kevlarom ulazimo u auto.

„Neka je Bog s vama“, pozdravlja nas David iz Medija centra u Gorisu.

BONUS VIDEO

 

 

 

Komentari

Vaš komentar