Rekordne temperature u Španiji, 600 ljudi evakuisano zbog požara

Svet 15. avg. 202118:24
Podeli:
Požar Španija,
Foto: EPA-EFE/BRAIS LORENZO

Požar je zahvatio danas centralni španski region Avila zbog čega je evakuisano oko 600 ljudi.

To se događa u trenutku kada zemlju pogađa toplotni talas a veruje se da je registrovana rekordna temperatura od 47,4 stepena prema privremenim podacima.

Požar koji je počeo juče ujutro u mestu Navalakrus severozapadno od Madrida, podstakle su vrlo visoke temperature koje pogađaju Španiju od srede i udari vetra od više od 70 kilometara na sat, javila je vlada regiona Kastilja i Leon.

POGLEDAJTE JOŠ:

Moguće da je već uništeno rastinje na 5.000 hektara, ocenio je regionalni zvaničnik.

U gašenju požara angažovano je više od 500 pripadnika službi spasavanja uz vazdušnu pomoć. Stanovnici pet sela blizu sjere Gredos morali su da napuste domove.

Još jedan manji požar gori u Azuebaru, u regionu Valensije na istoku zemlje, zbog čega su juče evakuisani meštani i uništeno oko 500 hektara vegetacije.

Požari su posledica jakog toplotnog talasa koji pogađa zemlju od srede sa nenormalo visokim temperaturama čak i za Španiju u ovoj sezoni.

Apsolutni rekord temperature registrovan u zemlji probijen je u subotu u mestu Montoro, u provinciji Kordoba u Andaluziji, sa 47,4 stepena Celzijusa, prema nacionalnoj meteorološkoj službi (AEMET).

„To je najviša tepmeratura registrovana u Španiji“, rekao je danas portparol te službe dodajući da se radi o privremenim podacima koji će biti potvrđeni narednih dana.

Do sada je najviša temperatura ikada zabeležena u Španiji bila 46,9 stepeni Celzijusa, 13. jula 2017. godine na aerodromu u Kordobi. Ista temperatura zabeležena je u subotu na istom mestu.

Foto: EPA-EFE/RAUL SANCHIDRIAN

Toplotni talas nastavlja se danas u Španiji sa temperaturama iznad 45 stepeni na velikom delu teritorije. Jedanaest od 17 regiona u zemlji su tako pod maksimalnim stepenom uzbune, ili jako visokim stepenom uzbune zbog vrućine.

Te visoke temperature van normalnih sezonskih temperatura su posledica dolaska mase vrlo toplog vazduha iz Severne Afrike, uz jaku izloženost sunca, prema meteorološkoj agenciji.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar