Rekordan broj zaraženih u Austriji, sledi „tvrdi lokdaun“

Svet 13. nov. 202018:57 > 19:06
Podeli:
Foto: REUTERS/Lisi Niesner

U Austriji se uvode strože mere zatvaranja koje uključuju i zatvaranje maloprodaje i dalja ograničenja fizičkih kontakata, javljaju austrijski mediji, prenoseći da je u zemlji zabeležen novi rekord od 9.586 novozaraženih koronavirusom u prethodna 24 sata.

„Predsednik i potpredsednik vlade Sebastijan Kurc i Verner Kogler, ministar unutrašnih poslova Karl Nehamer i ministar zdravlja Rudolf Anšober obratiće se u subotu građanima kako bi ih informisali o novim merama“, javljaju austrijski mediji.

Pročitajte još:

Služba za praćenje sprovođenja mera i širenja pandemije je još u četvrtak preporučila prelazak na tzv. „tvrdi lokdaun“, koji uključuje zatvaranje objekata maloprodaje koji nisu presudni za osnovnu upotrebu građana, kao i objekte uslužnih delatnosti.

Za razliku od prolećnog zatvaranja, škole i vrtići bi trebalo da ostanu otvoreni.

Vlada je prilikom uvođenja aktuelnih mera zatvaranja, koje su na snagu stupile 3. novembra, najavila da će nakon deset dana iznova vrednovati epidemiološko stanje, prema čemu će biti donesena odluka o novim merama.

Ministar zdravlja Anšober kritikovao je u četvrtak ponašanje građana Austrije u prodavnicama.

„Zabrinjavaju me slike mase ljudi u tržnim centrima, gužvi i zajedničkih konzumacija hrane i pića“, rekao je austrijski ministar.

Dosadašnje mere, koje su uključivale zatvaranje restorana i zabranu održavanja manifestacija, nisu dale očekivane rezultate.

Zabrana u uslužnim delatnostima verovatno će se odnositi na kozmetičke salone, salone za masažu i slično, ali se još ne zna hoće li se odnositi i na frizerske salone. Zabrana u trgovini pre svega će se odnositi na velike tržne centre.

U Austriji je trenutno na snazi policijski čas od 20 sati do 06 sati ujutro.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar