Rekonstrukcija vlade CG: Ko je zadovoljan, ko nije obavešten, a ko će u duel

Svet 23. sep. 202115:32
Podeli:
Dritan Abazović, Zdravko Krivokapić i Aleksa Bečić Foto: Savo PRELEVIC / AFP / Profimedia

Plan za rekonstrukciju vlade Crne Gore koji je predstavio premijer Zdravko Krivokapić u velikoj meri odgovara zahtevima Demokratskog fronta (DF) i Demokrata Aleksa Bečića, ali treća članica koalicije, URA Dritana Abazovića, nije zvanično obaveštena o tome. To je za Nova.rs potvrdila Jovana Marović, izvršna direktorka mreže Politikon i potpredsednica pokreta URA.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Vicepremijer Dritan Abazović nije dobio zvaničan predlog rekonstrucije vlade“, kaže za naš portal Jovana Marović.

Kako je rekla, sve što su iz te stranke imali priliku da vide su „saopštenja u kasnim večernjim satima“.

„URA još nije dobila detaljan i obrazložen predlog za rekonstrukciju vlade i sve što smo uspeli da vidimo je nekoliko saopštenja, koja po pravilu stižu u kasnim večernjim satima. Za nas je ovo sve samo prebacivanje loptice i opipavanje terena, budući da nismo dobili poziv za sastanak, kao i da nismo razgovarali o konkretnim modelima i rešenjima ni sa jednim političkim subjektom“, rekla je Marović.

Jovana Marović Foto: Printscreen/YouTube/MINA

Iz URE su saopštili kako je predlog o rekonstrukciji vlade zapravo dogovor između jednog od lidera DF-a Andrije Mandića i vođe Demokrata Alekse Bečića.

„Rekonstrukcija postojeće vlade moguća je samo na ekspertskom nivou na osnovu sporazuma iz 9. septembra prethodne godine, koji je inače bio okvir za formiranje i funkcionisanje lade. A ukoliko se uđe u pregovore o političkoj vladi onda je to novi politički momenat i krećemo od nule u pregovorima i shodno tome sve opcije su na stolu“, ukazuju iz URE.

Kosović: Rekonstrukcija je nužna

„Demokratski front ne može doveka da se drži van crnogorske vlade. Pokret URA je najviše koštalo učestvovanje u vladi, iako nisu imali dovoljno veliki broj glasova na izborima. Rekonstrukcija je nakon velikog pritiska skoro svih političkih aktera bila nužna, ali to Abazoviću ne odgovara“, smatra Srdan Kosović, glavni i odgovorni urednik „Vijesti“.

Dritan – prvi potpredsednik Vlade

Prema Krivokapićevom predlogu, rekonstruisana vlada trebalo bi da ima tri potpredsednika, koji će ujedno biti i resorni ministri. To se ne odnosi na aktuelnog potpredsednika Dritana Abazovića, koji će zadržati svoju funkciju i dobiti još jednu – prvi potpredsednik Vlade. Predlog predviđa da se pojedina ministarstva, za koja je procenjeno da su obimna sa aspekta funkcionalnosti, podele po resorima. Kandidate za nove ministre predložiće Zdravko Krivokapić, nakon konsultacija sa parlamentarnom većinom.

Demokrate i Demokratski front nedavno su uputili zahtev premijeru za rekonstrukciju vlade, prema kome bi došlo do podele aktuelnih 12 ministarstva na 18. Krivokapić, koji je pre dva dana predstavio svoj predlog, nije jasno naveo broj ministarstava u rekonstruisanoj vladi, ali čini se da predlog odgovara onome što su njegovi koalicioni partneri iz DF i Demokrata tražili.

Dritan Abazović
Dritan Abazović. Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Krivokapić poručuje da će rekonstrukcijom vlade prema ovom planu, biti ispoštovan sporazum tri pobedničke koalicije, koji su u avgustu prošle godine potpisali Zdravko Krivokapić, Dritan Abazović i Aleksa Bečić.

Bečić: Predlog je iskorak

Sa druge strane, Aleksa Bečić, prvi čovek Demokrata izjavio je da je Krivokapićev plan za rekonstrukciju iskorak i da mu je „drago da obe strane pokazuju volju za dogovorom“.

„Sada treba eliminisati prepoznate nedostatke i doći do snažne Vlade koja će trajati do redovnog roka za naredne izbore, 2024. godine“, rekao je Bečić.

Aleksa Bečić Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

TV duel Demokrata i URE

Kako bi obe strane imale priliku da iznesu svoje stavove, TV duel između člana Demokrata Moma Koprivice i predstavnika pokreta URA Miloša Konatara, održaće se večeras na TV Vijesti.

Dok Koprivica želi da dokaže crnogorskoj javnosti da Aleksa Bečić nije učestvovao u zajedničnom saopštenju Demokrata i DF-a, niti donosio odluke sa Andrijom Mandićem, Konatar će saopštiti informacije koje poseduje o dogovoru dve strane. URA, prema tim tvrdnjama, nije imala uvid u plan o rekontrukciji vlade, na koji su uticali Bečić i Mandić, što predstavlja direktno kršenje sporazuma tri pobedničke koalicije iz septembra prošle godine.

BONUS VIDEO Dramatični momenti sa Cetinja

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar