Regionalna vlada: Najmanje 12 mrtvih u ruskom granatiranju Severodonjecka

Svet 19. maj. 202222:49
Podeli:
Kijev, Ukrajina, rat
Foto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Najmanje 12 ljudi je stradalo i 40 je ranjeno danas u ruskom granatiranju grada Severodonjecka na istoku Ukrajine, koji je takoreći opkoljen ruskim snagama, javila je regionalna vlada.

Rusi su počeli pre podne da gađaju regionalni centar teškim oružjem, i granatiranje se nastavlja, napisao je preko Telegrama rekao je guverner te oblasti Sergej Hajdaj.

On je rekao da su uglavnom gađane stambene zgrade i da bi bilans mogao da bude teži pošto je za sada nemoguće ispitati pogođene zone.

Gradonačelnik Severodonjecka Oleksandar Strijuk je rekao 6. maja da je njegov grad „takoreći opkoljen“ ruskih vojnicima i proruskim separatistima iz Donbasa koji pokušavaju da preuzmu kontrolu nad celim regionom.

Prema njegovim rečima u gradu se nalazi još oko 15.000 od 100.000 stanovnika koliko ih je bilo tu pre rata.

Severodonjeck, jadan od nekoliko važnih gradova u tom regionu koji je još u ukrajinskim rukama, kao i susedni grad Lisičank nalaze se na 80 kilometara istočno od Kramatorska koji je postao administrativni centar ukrajinskog dela Donbasa od kada su separatisti zauzeli istočni deo tog velikog basena 2014. godine.

BONUS VIDEO: Rusi uhvatili doktorku koja je snimala sve užase rata u Ukrajini

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar