Na referendumu u Švajcarskoj zabranjene burke i nikabi

Svet 07. mar. 202120:36 > 21:09
Podeli:
Foto: EPA-EFE/NIELS WENSTEDT

Građani Švajcarske su na današnjem referendumu podržali predlog krajnje desnice da se zabrani nošenje nikaba i burki koje nose pojedine muslimanke u toj zemlji. Zabrana ulazi u Ustav i odnosiće se na pokrivanje lica na javnim mestima kao što su restorani, sportski objekti, javni prevoz ili tokom šetnje. Procenjuje se da muslimani čine 5.3 posto stanivništva u Švajcarskoj.

Više od 52 odsto birača u Švajcarskoj glasalo je na današnjem referendumu za zabranu nošenja burke. Za to se do poslepodnevnih sati u nedelju odlučilo 19 od 22 kantona u kojima su prebrojani glasovi. Švajcarska ima ukupno 26 kantona.

Zabrana ulazi u Ustav i primenjivaće se u restoranima, prodavnicama i na javnim mestima. Slični zakoni već postoje u Austriji, Holandiji i Francuskoj.

Izuzetak može biti nošenje nikaba i burki u verskim objektima, ili u slučaju bezbednosnih i zdravstvenih razloga, kao što se nose maske zbog zaštite od infekcije koronavirosom.

Švajcarska vlada se protivila ovoj meri jer smatra da je pokrivanje lica „marginalno“ društveno pitanje i upozorila je da će biti ugrožen turizam, jer većina žena koje turistički dolaze u Švajcarsku potiče iz bogatih arapskih zemalja u kojima žene prikrivaju svoje lice.

Predlagači zakona tvrdili su da nošenje marame preko lica simbolizuje represiju nad ženama i da su mere neophodne, kako bi se održao princip da se lice prikaže u slobodnom društvu kao što je švajcarsko.

Inače, u zakonu se zabrana odnosi generalno na prekrivanje lica, što znači i na fudbalske navijače, ali je zakon predložila desna, antiislamska grupa, koja nije krila svoju pravu nameru.

Ista grupa, Odbor Egerkingen, pre više od decenije stajala je iza referenduma kojim je zabranjena izgradnja novih minareta u Švajcarskoj.

Kritičari je optužuju da promoviše islamofobiju i tvrde da u slobodnom društvu ne treba da postoji zabrana odevanja.

Evropski sud za ljudska prava je 2014. presudio da takve zabrane ne krše prava osoba na slobodu veroispovesti ili izražavanja.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar