Redak vojni prizor: Kineska podmornica ulazi u podzemnu bazu

Svet 22. avg. 202000:18
Podeli:
Kineska podmornica
Foto: AFP / AFP / Profimedia

Satelitske fotografije otkrile su redak vojni prizor kineske podmornice kako ulazi u tunel podzemne baze na ostrvu Hajnan u Južnom kineskom moru.

Snimci američke kompanije „Planet lebs“, postavljeni na društvenim nalozima radija Slobodna Azija, pokazuju nuklearnu podmornicu, najverovatnije „tip 093“, kako ulazi u tunel Julin mornaričke baze.

Odmah su usledili komentari u kojima su ljudi na društvenim mrežama uporedili prizor sa filmovima o Džejmsu Bondu ili sa podmornicom „Nautilus“ iz romana „20.000 milja pod morem“, Žila Verna.

Dru Tompson, bivši zvaničnik američkog ministarstva odbrane i predavač na Nacionalnom univerzitetu Singapura, kaže da je ovakav prizor veoma redak.

Ono što nije neuobičajeno je kineska podzemna baza. Tompson kaže da Peking tako skriva svoj vojni hardver, od podmornica do raketnih sistema na kopnu.

„Kinezi imaju ogromno iskustvo u gradnji podzemnih postrojenja. To je u skladu sa njihovom strateškom doktrinom i kulturom, posebno kada su u pitanju obale. Imaju urođeni osećaj ranjivosti svojih obala“, navodi Tompson za CNN.

Baza Julin, na južnom delu ostrva Hajnan oko 470 kilometara jugoistočno od Hongkonga, ključna je kineska instalacija za zaštitu mornaričkih kapaciteta u Južnom kineskom moru.

Što se podmornica tiče, Tompson ističe da njihovo prisustvo ne šalje nikakav poseban signal.

„Na kraju, imaju veliku i rastuću flotu podmornica koja se popravlja u kvalitetu i koju drže van vidokruga i štite u podzemnim postrojenjima“, kaže Tompson.

Komentari

Vaš komentar