Podeli
Grafika: Slađana Đermanović

Drugi talas koronavirusa žestoko se obrušio na svet, zatekavši većinu zemalja nespremne na jeziv skok zaraženih posle letnje pauze. Međutim, neke zemlje su uspele da se vrlo uspešno izbore sa pandemijom. Razlog - poštovanje rigoroznih (neki bi rekli i surovih) epidemioloških mera, pre svega zahvaljujući zatvaranju.

Australija

Australija je uspela da gotovo u potpunosti eliminiše virus. Država Viktorija je saopštila da četiri nedelje nije registrovan nijedan nov slučaj virusa.

Pročitajte još:

Kada je krajem jula, svega nekoliko nedelja pošto su proglasili pobedu nad virusom, u Australiji registrovan skok slučajeva kovida-19, vlasti su odlučno reagovale zatvorivši Melburn. Gotovo četiri meseca jedino što je bilo otvoreno su bile prodavnice prehrambene robe i bolnice.

U drugim gradovima, policija je podigla blokade kako bi ljudi ostajali kod kuće. Čak i kada su mere bile ublažene, noću je na snazi bio policijski čas, a visoke kazne su plaćali svi koji su prekršili pravilo napuštanja kruga od pet kilometara od kuće ili na društvenim mrežama pozivali na nepridržavanje mera. Nastava je prebačena na onlajn domen, a u nekim delovima zemlje mere su bile toliko drakonske da vlasnici kućnih ljubimaca nisu smeli da ih šetaju ulicom.

“Ova pravila nisu protiv vas već zbog vas”, poručio je premijer Viktorije Danijel Endrus 8. novembra, podsetivši ljude da je cilj mera bezbednost ljudi.

Australijanci koji su bili van zemlje morali su da se prijave za dolazak – postojale su dnevne kvote – i da odu u karantin u hotelima koje je vlada odredila i koje su često čuvali vojnici.

Premijer Južne Australije Stiven Maršal je bio vrlo direktan: “Ne postoji druga šansa da se zaustavi drugi talas”.

Foto: EPA-EFE/DEAN LEWINS

Mere su urodile plodom, ali po cenu miliona izgubljenih radnih mesta i zatvorenih firmi. Dr Nensi Bakster koja vodi Školu za populaciju i globalno zdravlje pri Univerzitetu u Melburnu, smatra da je sve ipak bilo vredno truda.

“Funkcionalna ekonomija je nemoguća u trenutku kada pandemija hara. Ovo nije pitanje ekonomije protiv života”, rekla je ona CBC Njuzu.

Australijanci su, mahom, prihvatili mere potpuno urušivši svoj imidž “Krokodil Dandi” buntovnika.

U borbi protiv korone pomoglo im je i to što je Australija ostrvo i može lakše od nekih drugih zemalja da kontroliše ko dolazi u zemlju. Sada je pred njima nov test: Mere su ublažene, život se polako vraća u normalu i sada je pitanje da li će uslediti novi pik.

Drakonske mere imaju i posledice. U Adelejdu, koji je proglašen “korona fri” u septemnru, jedan jedini kašalj u bolnici doveo je do momentalnog šestodnevnog zatvaranja.

Foto: EPA-EFE/JAMES ROSS

Finska

Na drugom kraju sveta, u Evropi, Finska se pokazala kao vrlo uspešna u borbi protiv korone sa stopom zaraze koja je najniža u celoj Evropi.

Razlog – brza reakcija vlasti, uključujući dvomesečni karantin u martu i zabranu putovanja, ali i efikasni sistem mera.

Uz činjenicu da Finci vole samoću i privatni prostor, Finsku od drugih evropskih zemalja, piše Fajnenšl tajms, odvaja i “fokus na pripreme i reagovanje na nacionalne krizne situacije” koji su rođeni tokom Zimskog rata 1939-40 sa Sovjetskim savezom. Zahvaljujući tom kolektivnom mentalitetu spremnosti i reagovanja, finske bolnice nisu oskudevale u zaštitnoj opremi tokom krize.

Foto: EPA-EFE/MAURI RATILAINEN

Tajvan i Singapur

Kina, iz koje je virus i krenuo krajem prošle godine, uspela je rigoroznim zatvaranjima da suzbije virus, a sada, sa masovnim testiranjem da ga drži pod kontrolom. Njihova “bolna tačka” – Tajvan, još su uspešniji u tome.

Ova ostrvska zemlja od 25 miliona stanovnika je od početka pandemije kovida 19 registrovala 550 slučajeva infekcije i svega sedam smrtnih ishoda. Od 12. aprila na Tajvanu nije zabeležen nijedan lokalni slučaj transmisije bolesti.

Foto: EPA-EFE/DAVID CHANG

Stručnjaci kažu da je rano zatvaranje granica i stroga kontrola putovanja doprinela sprečavanju širenja virusa.

Pročitajte i:

Drugi faktori su rigorozna kontrola kontakata, “tehnološki” karantin i obavezno nošenje maski. Sumorno iskustvo sa epidemijom SARS-a pre neku godinu uteralo je strah u kosti Tajvancima i bespogovorno poštovanje uvedenih mera.

Singapur je takođe uspeo da dovede pandemiju korone pod kontrolu i pregura dve nedelje bez novih slučajeva virusa. Taj uspeh pomračen je vestima da se pojavio novi slučaj zaraze u zajednici kao upozorenje da korona i dalje “vreba”.

“Biće veoma teško iskoreniti ovaj virus. Glavni razlog je što virus može da prenese i asimptomatski pacijent”, rekao je CNA stručnjak za infektivne bolesti Leong Hoe Nam.

Foto: EPA-EFE/HOW HWEE YOUNG

Novi talas korone žestoko je pogodio i Balkan, ali za razliku od suseda koji su uveli stroge epidemiološke mere i sada ih, zbog porasta broja novozaraženih i preminulih, dodatno zaoštravaju, Srbija i dalje ima pristup “ekonomija na prvom mestu”, bez zatvaranja i bez drakonskih kazni za nepoštovanje mera i preporuka.

BONUS VIDEO

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar