Reakcija policajca nakon što je klečao na Flojdovom vratu

Svet 01. apr. 202110:35 > 12:54
Podeli:
Foto: EPA-EFE/AARON M. SPRECHER

Nekoliko trenutaka nakon što su u maju prošle godine vozila hitne pomoći odvezla Džordža Flojda, bivši policajac Derek Čovin pokušao je da objasni svedoku događaja zašto je upotrebio silu, odnosno zašto je kolenima prignječio Flojdov vrat.

PROČITAJTE JOŠ:

„To je vaše mišljenje“, kazao je Čovin dok je ulazio u patrolno vozilo, što je snimila kamera koja je sastavni deo njegove policijske opreme.

„Morali smo da ga kontrolišemo jer je veliki. Izgleda da je verovatno na nečemu“, dodao je.

Video snimak koja je pušten tokom trećeg dana suđenja Čovinu prvi je uvid javnosti, deset meseci od Flojdove smrti, u perspektivu bivšeg policijskog službenika, prenosi Index.hr.

„Ono što sam video nije bilo u redu“

Čarls MekMilan (61) rekao je na sudu da je 25. maja 2020. svedočio Flodovom hapšenju i da je govorio Flojdu da se ne opire policiji. Na snimku se čuje da je MekMilan dok je Čovin klečao na Flojdu policiji govorio da se „skloni sa njegovog vrata“.

Nakon što je vozilo hitne pomoći odvezlo Flojda, MekMilan je pristupio Čovinu i prigovorio mu jer, kako je naveo, „ono što je video nije bilo u redu“.

Svedočenja prolaznika

Tokom trećeg dana suđenja sud je čuo svedočenje nekolicine slučajnih prolaznika koji su za vreme incidenta komunicirali sa Flojdom, kao i videoisečke sa policijskih kamera na kojima je prikazano njegovo hapšenje i njegovi posljednji trenuci. Na snimcima se vidi kako Flojd teško diše i uporno ponavlja da ne može da diše.

Čovin (45) izjasnio se nevinim za optužbu za ubistvo drugog i trećeg stepena. Njegov advokat Erik Nelson kazao je tokom suđenja da je slučaj složeniji od puštanja videosnimka.

Dodao je kako je Čovin sledio smernice policijske obuke za upotrebu sile i ustvrdio da je Flojd preminuo zbog upotrebe droga u kombinaciji sa njegovim drugim zdravstvenim problemima.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar