Razgovori Palestinaca i Izraela najverovatnije u Egiptu

Svet 27. maj. 202117:54
Podeli:
Foto:REUTERS/Ahmed Jadallah

Egipat je pozvao Izrael, Hamas i Palestinsku upravu na odvojene razgovore koji imaju za cilj učvršćivanje primirja kojim je okončan 11-dnevni rat između Izraela i Hamasa, izjavio je danas egipatski obaveštajni zvaničnik. Razgovori će se takođe fokusirati na ubrzanje procesa obnove u Gazi.

„Tražimo dugoročno primirje koje bi omogućilo dalje diskusije i moguće direktne razgovore“, rekao je zvaničnik upoznat sa pregovorima koji je želeo da ostane anoniman.

On je dodao da bi razgovori mogli da počnu već sledeće nedelje i da je Izrael dao inicijalno odobrenje, ali da je konačni dnevni red još u izradi. Rekao je da se razgovara o potencijalnom puštanju palestinskih zatvorenika u Izraelu u zamenu za Izraelce koje drži Hamas.

O oba pitanja razgovarano je sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom tokom jučerašnje posete i s katarskim ministrom spoljnih poslova koji je u utorak boravio u Kairu, navodi agencija.

Egipatski zvaničnik rekao je da je jedan od mogućih mehanizama za osiguranje postojanja međunarodnog komiteta na čelu sa Egiptom ili Ujedinjenim nacijama koji će nadgledati potrošnju.

Abdelatif al-Kanu, portparol Hamasa, potvrdio je da će lider grupe Ismail Hanije posetiti Kairo sledeće sedmice i da je grupa otvorena za razgovore o razmeni zatvorenika.

Izraelska vlada blisko sarađuje sa egipatskim zvaničnicima, rekao je izraelski zvaničnik, ali nije potvrdio da li će izraelski zvaničnici uskoro prisustvovati još nekim zvaničnim pregovorima.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar