Razbijen Balkanski kartel: Hrvati pali s tonom kokaina na Kanarima

Svet 12. sep. 202011:45 > 11:53
Podeli:
Foto:Guardia Civil

Na Kanarskim ostrvima je zahvaljujući inicijativi hrvatske policije zaplenjena gotovo tona kokaina, objavila je policija.

Hrvatski MUP je saopštio kako je policija dobila dojavu za prekoatlantsko krijumčarenje velikih količina kokaina u koje su aktivno uključeni i hrvatski državljani kao članovi tzv. „Balkanskog kartela“. Policijski nacionalni kabinet za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala – Služba kriminaliteta droga i Služba Split, kao i Policijska uprava šibensko-kninska započele su operaciju kodnog naziva “FALKUŠA”, piše Jutarnji list.

Pritom je pokrenuta i saradnja s francuskom carinom i španskom Civilnom stražom. Pridružile su se i Europol, DEA, britanska NCA, holandska nacionalna policija i policija Republike Bosne i Hercegovine.

Foto:Guardia Civil

Operacija “FALKUŠA” je usmerena na kriminalnu ćeliju unutar tzv. „Balkanskog kartela“ koja se specijalizovala za pružanje usluga krijumčarenja droge jedrilicama i jahtama. Tu kriminalnu ćeliju čine najmanje trojica hrvatskih državljana koje je kartel “regrutovao“ za prekookeansko krijumčarenje kokaina jedrilicom za prekooceansku plovidbu.

Jedrilica je registrovana u Republici Hrvatskoj i plovila je pod hrvatskom zastavom.

Do sada sprovedenom istragom utvrđeno je kako su navedeni hrvatski državljani s jedrilicom otplovili iz Šibenika početkom 2020. godine, da bi krajem avgusta ove godine zaplovili afričkom rutom krijumčarenja s Kanarskih ostrva, Kraljevine Španije, južno, prema obalama zapadne Afrike, gde su tamošnje organizovane kriminalne grupe, koje je angažovao kartel, na hrvatsku jedrilicu ukrcale kokain.

Koordinisanom akcijom, specijalni tim španske ”Guardia Civil” je u jutarnjim satima 8. septembra, u međunarodnim vodama, uz prethodno odobrenje nadležnih tela Republike Hrvatske, presreo hrvatsku jedrilicu s trojicom hrvatskih državljana. Nakon pregleda zbog sumnje na krijumčarenje droga, jedrilica je dotegljena u nacionalne vode Kanarskih ostrva.

Pretragom je pronađeno ukupno 980 paketa sa oko 980 kilograma kokaina visoke čistoće.

 

Foto:Guardia Civil

Pročitaj i:

Prema procenama španske policije, ulična vrednost zaplenjenog kokaina je veća od 40 miliona evra. Kokain je bio namenjen evropskom, španskom i hrvatskom ilegalnom narko tržištu.

Hrvatska je policija nakon toga na području PU šibensko-kninske pretražila domove i druge prostore kod osoba povezanih s uhapšenima. Oduzeli su pritom više računara, mobilnih telefona i drugih predmeta.

Kriminalističko istraživanje ovog slučaja međunarodnog krijumčarenja kokaina morskim putem se nastavlja s ciljem rasvetljavanja svih okolnosti, dodaje se u saopštenju MUP-a.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram