Rat u Nagorno Karabahu kroz fotografije reportera Nova.rs

Svet 28. okt. 202022:30 > 23:07
Podeli:
Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Reporteri Nova.rs proveli su nekoliko dana u ratom razorenom Nagorno Karabahu, teritoriji koja zvanično pripada Azerbejdžanu, ali u kojoj ta država nema nikakve poluge moći. Većinsko jermensko stanovništvo ne priznaje vlast Azebjedžana i bori se za nezavisnost od 1988. godine. Slike razaranja i tragedije civila u Nagorno Karabahu zabeležio je reporter Nova.rs Filip Krainčanić.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Pravoslavna Crkva Svetog Hrista Spasitelja u Šušiju, u Nagorno Karabahu, potpuno je razorena u raketnom napadu. Uništena crkva poznata je kao Kazančecoc, obeležje Šušija, i izgrađena je pre više od 150 godina i do sada je odolevala sukobima koji u Nagorno Karabahu sa prekidima traju više od 30 godina.

Jermenija je tvrdila da je napad izvela vojska Azerbejdžana, a druga strana je ove navode oštro demantovala.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je nakon vesti o napadu na crkvu saopštilo da azerbejdžanske oružane snage ne gađaju istorijske, kulturne i verske objekte.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Crkva Svetog Hrista Spasitelja građena je od 1868. do 1887. i sedište je eparhije Nagorno Karabaha Jermenske apostolske crkve.

Pažnju javnosti koja pomno prati dešavanja u ovoj oblasti privukle su fotografije na kojima se vidi da iako je crkva pretrpela velika oštećenja, nijedna ikona koja visi na zidu nije pala, a i mozaici su ostali neoštećeni.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

 

 

 

 

 

 

Desetine mrtvih i stotine ranjenih dosadašnji je bilans sukoba između Jermenije i Azerbejdžana koji je počeo 27. septembra 2020. godine zbog sporne oblasti Nagorni-Karabah kada je poginulo 16 osoba.

Pročitajte još:

Obe države su proglasile ratno stanje i tvrde da je oružani sukob započela druga strana.

Kako je pisala Nova.rs, vojnici Azerbejdžana i Jermenije međusobno se ubijaju između ostalog i srpskim oružjem, jer je naša država što javno, što tajno prodavala naoružanje i jednoj i drugoj strani. Nagorno-Karabah je etnički jermenska enklava u sastavu Azerbejdžana koja je van kontrole Azerbejdžana od kraja rata 1994. godine.

Jermeni optužuju Azerbejdžan za bombardovanje civilnih objekata, a jermenski političari glavnog krivca za ponovno rasplamsavanje krvavog sukoba vide u Turskoj.

Reporteri Nova.rs su u Jerevanu, glavnom gradu Jermenije, „gde se miris baruta ne oseća, ali je sve u znaku rata“, razgovarali sa volonterima koji su poslednji u nizu sukoba Jermenija i Azerbejdžana nazvali „poslednjom borbom za opstanak“.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

 

 

 

 

 

Pročitajte još:

U gradu Martakert, čiji se meštani vide na fotografiji, reportere Nova.rs dočekali su tragovi razaranja. Pored glavne ulice naišli su na raketu grad zabijenu u asfalt, a geleri su ošišali obližnji drvored.

Vlasti Nagorno Karabaha i Jermenije saopštile krajem septembra su da je Azerbejdžan bombardovao glavni grad regije Stepanakert i gradove Martakert i Martuni, a da je pogodjen i Vardenis, grad na teritoriji Jermenije.

Scene iz razorenog Martakerta takođe je zabeležila kamera Nova.rs.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

U granatiranju grada Stepanakerta uništena je većina kuća. Stepanakert, glavni grad oblasti Nagorno Karabah, bio je meta bombardovanja uprkos dogovorenom prekidu vatre koji je tog dana stupio na snagu.

Sedam teških eksplozija odjeknulo je 10. oktobra u 23.30 po lokalnom vremenu. Odmah posle tih eksplozija čule su se sirene za uzbunu tokom nekoliko minuta kako bi se stanovnici sklonili u podrume i druga skloništa.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

 

 

 

 

Jerevan i Baku su pre samo nekoliko dana opet razmenili optužbe za kršenje novog prekida vatre postignutog uz američko posredovanje.

To je bio treći pokušaj prekida sukoba, a prethodna dva sporazuma, uz posredovanje Moskve, propala su odmah po stupanju na snagu, takođe uz međusobne optužbe.

Ministarstvo odbrane u Bakuu tvrdi da su jermenske snage otvarale vatru na azerbejdžanska naselja i vojsku duž celog fronta i državne granice, koristeći haubice, minobacače i streljačko oružje.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Na fotografijama koje je zabeležio naš reporter vidi se da u granatiranju Stepanakerta, glavnog grada Nagorno Karabaha, ništa nije bilo pošteđeno.

Reporter Nova.rs u Nagorno Karabahu i urednik našeg portala Ratko Femić, koji se nedavno vratio sa Kavkaza, kaže da je „Nagorno-Karabah ratna zona i da tamo praktično da nema ljudi“, osim onih koji iz nekog razloga nisu mogli da izađu i da ga cela ta situacija podseća na Beograd 1999. godine.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Kulturni centar u Šušiju takođe je razoren u bombardovanju.

Generalni sekretar UN osudio je napade na naseljena područja u jermensko-azerbejdžanskom sukobu, kao i visoki predstavnik EU za spoljnu bezbednosnu politiku Žozep Borelj koji je razgovarao sa ministrima spoljnih poslova Azerbejdžana i Jermenije i pozvao obe strane da strogo poštuju prekid vatre.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Na fotografijama koje je zabeležio naš reporter Filip Krainčanić vidi se i raketa zabodena u trotoar ispred kulturnog centra u Šušiju.

Kako je zabeležio naš reporter, gradovi u Nagorno-Karabahu posle nekoliko nedelja granatiranja skoro da su pusti. Svuda su skoro iste slike – šut, geleri i suze. Crkva u gradiću Šušiju bila je tek jedna od prvih meta, a ostale su se samo ređale.

Oni koji su ostali u razrušenim gradovima poput Šušija uglavnom žive u bunkerima.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Iste slike sreću se svuda u ovom trusnom regionu – rasuti geleri, spaljeni automobili, polupana stakla, porušeni krovovi, a najpotresniji su prizori sahrana.

Naši reporteri razgovarali su sa meštanima granatiranih gradova i mnogi od njih čekali su vojnike koji možda nikada neće doći.

Za neke je javljeno da su stradali, a za neke se još uvek ništa nije čulo i majke, braća i sestre mogu samo da se nadaju da su njihovi vojnici živi, zdravi i da se bore.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

U Stepanakertu su i sahrane sada postale svakodnevna stvar. Naši reporteri tamo su prisustvovali tragediji: bratu koji oplakuje brata na novom groblju u Stepanakertu.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

 

Nova.rs posetila je i sklonište u Stepanakertu.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

 

 

 

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

 

Na gradić Martuni je tokom noći i jutra kada su naši reporteri posetili preživele u Stepanakertu palo petnaestak granata. Zbog neizvesnosti ljudi i dalje napuštaju Nagorno-Karabah. I Martuni je kao i ostali gradovi koje su posetili– Šuši, Martakert, Stepanakert – postao grad duhova. Ostali su samo oni koji nisu mogli da odu.

Nova.rs je posetila ovaj gradić samo nekoliko sati nakon granatiranja i tamo su ih dočekale detonacije.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Deca se igraju u skoništu u Stepanakertu.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

U Jerevanu su svi mobilisani na neki način: dobrovoljci odlaze u rat, dijaspora prikuplja novac, a pomažu i studenti.

Naši reporteri su obišli grad i iako u glavnom gradu Jermenije nema gelera i metaka i Jerevan bije bitku na dva fronta, jer uz rat broji i sve više zaraženih koronavirusom, ipak je svima najbitnija tema odbrana teritorije Arcaha, kako Jermeni zovu Nagorno Karabah.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Za Nova.rs je i Srbin koji živi u Jerevanu ispričao da nikome nije svejedno. On je rekao da je situacija u glavnom gradu Jermenije posle proglašenja ratnog stanja mirna, ali da se zabrinutost oseća.

Međunarodna zajednica otkada su sukobi ponovo izbili poziva na razgovore o okončanju višedecenijskog sukoba dve bivše sovjetske republike, i iako se svako malo uspostavljaju nova primirja, iz Jerevana poručuju da će krvlju braniti svoju teritoriju, dok Azerbejdžan odgovara da će vojne operacije trajati sve dok se jermenske snage ne povuku iz Nagorno-Karabaha.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

 

Sudeći po izjavama obe strane, kraj ove epizode jermensko-azerbejdžanskog sukoba nije na vidiku.

 

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

 

 

BONUS VIDEO

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram