Raste broj obolelih u svim zemljama Evrope, osim u Švedskoj

Svet 16. sep. 202016:59 > 17:23
Podeli:
Foto:EPA-EFE/ADAM IHSE SWEDEN OUT

Dok mnoge evropske zemlje beleže novi porast broja slučajeva na nivou koji nisu zabeleženi od vrhunca pandemije koronavirusa, Švedska ima jednu od najnižih stopa infekcije na kontinentu.

Prema podacima Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), ova skandinavska zemlja imala je u utorak ukupnu 14-dnevnu stopu novih slučajeva od 22,2 na 100.000 stanovnika. Za poređenje, Španija ima stopu 279, Francuska 158,5, Češka 118, Belgija 77, Velika Britanija 59, a sve spomenute zemlje u proleće su, za razliku od švedskog blagog pristupa, imale lokdaun (zaključavanje), piše Gardijan.

Čak 23 od 31 evropske zemlje koje prati ECDC imale su veće stope infekcije. Novi slučajevi, o kojima se odsad u Švedskoj izveštava od utorka do petka, pojavljuju se otprilike s kraja marta, a podaci nacionalne zdravstvene agencije pokazuju da je samo 1,2 odsto od 120.000 testova prošle nedelje bilo pozitivno.

Pročitajte još:

Tegnel: Nemamo širenje zaraze

Švedska takođe ima manje novih infekcija po danu, nego njeni nordijski susedi Norveška i Danska. Trenutno je na intenzivnom lečenju u švedskim bolnicama 15 pacijenata s covidom-19.

„Nemamo novo širenje zaraze kao što imaju mnoge druge zemlje. Na kraju ćemo videti kakvu razliku čini strategija koja je održiva i koja se može dugoročno slediti, umesto strategije koja nosi lokdaun, pa otvaranje, pa opet lokdaun i tako stalno ispočetka“, rekao je Anders Tegnel, glavni švedski epidemiolog i arhitekta strategije bez lokdauna, za francusku televizijsku kuću France-24, dodajući da je njegova zemlja uglavnom zadovoljna celokupnom strategijom.

Anders Tegnel
Foto: EPA-EFE/Claudio Bresciani

Maske nisu preporučene, zabranjena okupljanja više od 50 ljudi

Za razliku od mnogih zemalja, Švedska je zatvorila škole za učenike starije od 16 godina, ali ne i za mlađe, insistirajući na pohađanju nastave. Škole i univerziteti sada su ponovno otvoreni. Takođe su zabranjena okupljanja više od 50 ljudi, a osobama starijima od 70 godina i rizičnim skupinama preporučena je samoizolacija. Od švedske 10-milionske populacije zatraženo je, ali ne i naređeno, da se drži fizičke distance i da radi od kuće, ako je moguće, što je većina prihvatila. Prodavnice, barovi, restorani i teretane ostali su otvoreni, a maske zasad nisu preporučene.

Švedska strategija dugoročno održivija

Tegnel je insistirao na tome da cilj nije brzo postizanje imuniteta krda, nego usporavanje širenja virusa kako bi se zdravstvene službe mogle nositi s pandemijom. Međutim, rekao je i kako se švedska strategija pokazala dugoročno održivijom. Ovaj pristup našao se na udaru u zemlji i inostranstvu početkom godine, kad je broj smrtnih slučajeva rastao. S 574 preminula od koronavirusa na milion stanovnika, Švedska ima pet puta veću stopu od Danske i 10 puta veću od Norveške i Finske, ali manju nego neke zemlje koje su uvele lokdaun, poput Velike Britanije, Španije i Italije.

švedski model
Foto:EPA-EFE/Fredrik Sandberg

Tegnel je za France-24 rekao kako visoka stopa smrtnosti nije povezana s celokupnom strategijom, nego s neuspehom u sprečavanju katastrofalnog širenja virusa u domovima za starije, u kojima se dogodila većina od švedskih 5.846 smrtnih slučajeva. „Naravno, nešto je tu pošlo po zlu“, rekao je Tegnel.

Vlada je u utorak objavila kako od oktobra ukida zabranu poseta domovima za starije koja je uvedena još 1. marta. „Rizik je ukinuti zabranu. Želim da sada svako preuzme odgovornost“, rekla je ministarka za socijalna pitanja Lena Halergren.

Johan Karlson, direktor švedskog Zavoda za javno zdravstvo, prošle nedelje rekao da je strategija uspešna zato što su poruke javnosti bile jasne i konzistentne, pa su stavljale naglasak na ličnu odgovornost: „Svrha našeg pristupa je da ljudi sami shvate potrebu da slede preporuke i smernice. Nema drugih trikova pre nego što medicinske mere, pre svega vakcina, postanu dostupne. Švedska populacija je to primila k srcu.“

Foto: EPA-EFE/Johan Nilsson

„Švedska strategija bila je konzistentna“

„Švedska strategija bila je konzistentna i održiva. Verovatno sada imamo manji rizik od širenja zaraze nego druge zemlje“, rekao je Jonas Ludvigson, profesor epidemiologije na uglednom Karolinska Institutu u Stokholmu.

Francuska je u subotu imala 10.561 novi slučaj u jednom danu, najviše otkako je počela pandemija. Španija je takođe zabeležila alarmantan porast, a početkom septembra postala je prva evropska zemlja s ukupno više od 500.000 zaraženih. Češka je u nedelju prijavila najveći dnevni porast broja novozaraženih već treći dan zaredom, a veći broj dnevnih slučajeva beleži i Velika Britanija.

Komentari

Vaš komentar