Raspušten hrvatski Sabor, čeka se datum izbora

Svet 18. maj. 202014:42 > 14:45
Podeli:
Foto: EPA-EFE/DANIEL NOVOTNY

Hrvatski sabor doneo je odluku o svom raspuštanju čime je počeo da teče rok za održavanje parlamentarnih izbora u Hrvatskoj, čiji će datum odrediti predsednik Zoran Milanović.

Parlamentarni izbori moraju da budu održani u roku od 30 do 60 dana, što znači da bi najraniji rok za izbore bio 12. jun, a poslednji 21. jul.

Datum izbora odrediće predsednik Hrvatske Zoran Milanović, prenose hrvatski mediji.

Raspuštanje Hrvatskog sabora predložilo je šest poslaničkih klubova vladajuće većine, što je izazvalo oštru raspravu poslanika jer je jedan broj bio protiv, s obzirom na to da nije usvojen zakon o obnovi Zagreba nakon katastrofalnog zemljotresa koji ga je pogodio pre dva meseca.

Sabor je prethodno usvojio rebalans budžeta za ovu godinu u kojem su prihodi smanjeni za 23,2 milijarde kuna i iznosiće oko 122 milijarde, dok rashodi ostaju na 147,3 milijarde kuna.

Pad prihoda je posledica mera preduzetih u borbi protiv koronavirusa, odlaganja, odnosno delimičnog ili potpunog oslobođenja od plaćanja poreza i doprinosa, kao i pada privredne aktivnosti.

Budžet je rađen na osnovu projekcije da će bruto domaći proizvod Hrvatske u ovoj godini imati rast od 2,5 odsto, a nova procena Vlade je da će BDP pasti za 9,4 odsto.

Za glavnu tužiteljku Hrvatske imenovana je Zlata Hrvoj Šipek, koja je prva žena na toj poziciji.

Ona je nasledila Dražena Jelenića koji je podneo ostavku nakon što je utvrđeno da je skrivao da je član masonske lože.

Komentari

Vaš komentar