Raspušten bugarski parlament, novi izbori u julu

Svet 11. maj. 202116:38
Podeli:
Foto: EPA-EFE/VASSIL DONEV

Bugarski predsednik Rumen Radev raspustio je danas parlament pošto stranke nisu uspele da formiraju vladu nakon izbora 4. aprila i potvrdio da će novi parlamentarni izbori biti održani 11. jula.

PROČITAJTE JOŠ:

Predsednik Radev je imenovao privremenu vladu koja će biti zadužena i za organizovanje novog glasanja, a na njenom čelu će biti savetnik za odbranu, general Stefan Janev.

U Bugarskoj se od ulaska u EU 2007. godine prvi put dogodila ovakva politička kriza, a novo glasanje bi moglo da dovede do još više podeljenog parlamenta, smatraju stručnjaci. Nakon izbora od 4. aprila konzervativna stranka premijera Bojka Borisova Gradjani za evropski razvoj Bugarske (GERB) ;našla se na prvom mestu, ali se optužuje za podsticanje endemske korupcije u zemlji i Borisov nije pronašao partnere za formiranje vlade.

Ni populistička stranka pevača i televizijskog voditelja Slavija Trifonova, koja je iznenadila dolaskom na drugo mesto, nije imala dovoljno poslanika sa druge dve grupe za sastavljanje stabilne koalicije.

Socijalisti, koji su bili na trećem mestu, takodje su odustali od formiranja vlade.

Bugarska, najsiromašnija zemlja EU sa gotovo sedam miliona stanovnika, doživela je veliki talas protesta prošlog leta. Borisov, koji je na vlasti skoro jednu deceniju, odbio je da podnese ostavku.

Medjutim, novi parlament je imao dovoljno vremena da izmeni izborni zakon kako bi se olakšalo glasanje Bugarima koji žive u inostranstvu, a koji su uglavnom neprijateljski raspoloženi prema Borisovu. Takodje je generalizovana upotreba mašina za glasanje kako bi se ograničile prevare.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar