Rasprava o smeni Leposavića, Krivokapić: Moj izbor je jasan

Svet 16. jun. 202114:36 > 14:46
Podeli:
nova vlada crne gore
Foto: Savo Prelević/Vijesti.me

U Skupštini Crne Gore u tokun je rasprava se o razrešenju ministra pravde, manjinskih i ljudskih prava Vladimira Leposavića. Predviđeno je da rasprava traje tri sata, pišu Vijesti.

Pročitajte još:

Premijer Zdravko Krivokapić rekao je da je doneo odluku za budućnost svih.

„Moj izbor je jasan, vi birajte po vašoj savesti“, poručio je Krivokapić.

On je kazao da je vrlo značajno pitanje „da je neko na programirano pitanje DPS-a dao projektivani odgovor“.

„Nikad u život nisam mogao da sanjam da će moj izbor biti doveden u ovu situaciju. Da sam to znao, birao bih nekoga kao što je kolega Momo Koprivica. Ali ne možete uvek da vodite računa u trenutku kada se opredeljujete za eksperte, kakav će vaš izbor biti. Vodio sam se ključnim elementom da taj ministar bude profesionalac“, rekao je Krivokapić.

On je dodao da je imao određena saznanja koja je smatrao da su takvog karaktera da predstavljaju „rekla-kazala“ priče.

„Nisam se osvrtao na to i zato, iako je kratko vreme dovoljno je da kroz majstorsko rešeto dođemo da saznanja koje je tačno“, rekao je Krivokapić.

 

„Iz perspektive funkcije koju obavljam i saznanja koja imam, pitanje i odgovor o Srebrenici bili su deo jedne celine – u sportskom žargonu to je bilo nabacivanje lopte i davanje autogola Vladi“, rekao je Krivokapić.

On je kazao da je Leposavić dao sebi za pravo više nego što mu pripada kao javnom funkcioneru. Krivokapić je rekao da nakon šest meseci izražava posebno razočaranje što je ministar odbio da snosi ličnu odgovornost i to nije dobra poruka nikome, prenose Vijesti.

„Sad imamo situaciju da ga brane oni koji nisu znali za njega dok ga ja nisam postavio za ministra“, naveo je Krivokapić.

On je pitao je da li Crna Gora želi da bude evropska, građanska, demokratska ili da stalno oseća posledice famoznih godine koje su devedesete i u kojima učestvuje i deo prethodne vlasti, a i sadašnje.

DF traži više vremena za raspravu  

Slaven Radunović, poslanik Demokratskog fronta (DF) tražio je da se omogući da svi poslanici tog političkog saveza dobiju mogućnost izlaganja od pet minuta. Predsednik Skupštine Aleksa Bečić podsetio je da je Poslovnik definisao trajanje izlaganja, ali da je on fleksibilan i ne uskraćuje nikome pravo da iznese svoje mišljenje.

„Moja molba je da se držimo dogovora“, kazao je Bečić i apelovao da se neki poslanici ograniče na tri minuta, a neki da dobiju pet minuta.

Dodao je da ako bude ostalo vremena neće biti problem da izlaganja budu duža.

Došao Dritan, ali ne i DPS 

Poslanici Demokratske partije socijalista (DPS) ne prisustvuju sednici. Na sednici su i potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, ministri Jakov Milatović, Milojko Spajić, Mladen Bojanić…

Leposavić nije ušao u salu sa premijerom i ostalim ministrima, već sam nešto kasnije.

Predlog za razrešenje Leposavića Skupštini je 6. aprila dostavio Krivokapić, navodeći da je njegovo javno delovanje od izbora na funkciju ministra 4. decembra prošle godine, odstupalo od zvaničnih stavova Vlade i Sporazuma lidera tri pobedničke koalicije iz septembra 2020. godine. Krivokapić je kazao i da je ulje na vatru dolila izjava Leposavića o genocidu u Srebrenici.

Leposavić je tada kazao da je spreman da prizna da je učinjen genocid kada se to i nedvosmisleno utvrdi i da je odluka Međunarodnog suda pravde u Hagu bazirana na stavu Haškog tribunala koji je, kako je objasnio, kompromitovan.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar