Raspisani predsednički i parlamentarni izbori u Palestini

Svet 16. jan. 202100:40
Podeli:
Foto: MOHAMAD TOROKMAN / AFP / Profimedia

Palestinska uprava je najavila da će održati svoje prve parlamentarne i predsedničke izbore nakon više od decenije. To je poslednji u nizu pokušaja da se okonča netrpeljivost između pokreta Fatah predsednika Mahmuda Abasa i islamističkog pokreta Hamas.

Palestinska uprava, koja ima ograničenu vlast na okupiranoj Zapadnoj obali, održaće parlamentarne izbore 22. maja i predsedničke izbore 31. jula, saopštila je kancelarija predsednika Mahmuda Abasa.

„Predsednik je naložio izbornom odboru i svim državnim organima da pokrenu demokratski izborni proces u svim gradovima i domovini“, napisala je Abasova kancelarija u proglasu, aludirajući na Zapadnu obalu, Gazu i istočni Jerusalim.

Izbori će predstavljati veliki rizik za Fatah, ali i za Hamas, koji je pozdravio odluku o raspisivanju izbora.

I Fatah i Hamas su se suočili sa protestima u proteklim godinama jer nisu bili u stanju da se pomire i da obezbede osnovne potrebe na teritorijama kojim vladaju, niti da napreduju u ostvarenjima aspiracija za državnost.

Foto: EPA-EFE/ALAA BADARNEH

Obe organizacije javno pozivaju na izbore više od jedne decenije ali nikada nisu mogle da prevaziđu nesporazume i da se dogovore o načinu glasanja.

Rezultati ispitivanja javnog mnjenja u decembru su pokazali da bi Fatah osvojio 38 procenata glasova, četiri odsto više nego Hamas na opštim izborima, a da bi 85-godišnji Abas izgubio na predsedničkim izborima od lidera Hamasa Ismaila Hanijea sa 43 prema 50 procenata glasova.

Poslednji parlamentarni izbori u Palestini 2006. godine rezultirali su iznenađujućom pobedom Hamasa, što je dodatno produbilo politički jaz između dve strane. Hamas godinama odgađa sazivanje novih izbora.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar