Rampa za Britance: EU blokira slanje vakcina preko La Manša

Svet 28. Jan. 202117:19 > 17:22
Share:
Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Velika Britanija mogla bi za nekoliko dana da ostane bez miliona doza vakcine protiv korone nakon što je Brisel usvojio novi mehanizam izvoza vakcina kako bi se izborili sa nestašidom doza u zemljama članicama Unije.

Pročitajte još:

Evropska komisija je saopštila da će novi mehanizam omogučiti nacionalnim regulatornim telima da odbiju izvoz vakcina, što je izazvalo zabrinutost u Britaniji koja je naručila 40 miliona doza Fajzerove vakcine.

Ukoliko Britanija bude morala da se osloni na domaću proizvodnju vakcina, njihov cilj o postizanju inuniteta krda vakcinacijom 75 posto populacije mogao bi da bude odložen za dva meseca, pokazuju podati analitičarske kompanije Erfiniti.

Evropska unija šokirana je najavom farmaceutske kompanije AstraZeneke da će im smanjiti isporuke vakcina za 60 posto u prvom kvartalu ove godine zbog problema u proizvodnji.

U pokušaju da premosti manjak vakcina i pokrene imunizaciju, Brisel je okrenuo drugim načinima popunjavanja zaliha, uključujući zabranu izvoza vakcina, naročito Fajzerovih koje prave u Belgiji, van EU.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Your comment