Rafali, suzavac, helikopteri: 10 fotografija haosa sa Cetinja

Svet 05. sep. 202117:13 > 17:15
Podeli:
Foto: REUTERS/Stevo Vasiljevic, TANJUG/AP Photo/Risto Bozovic

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije Mićović ustoličen je danas u Cetinjskom manastiru uz sukobe policije i crnogorskih nacionalista. Izdvojili smo deset fotografija koje su najbolje prikazuju dramatični dan koji je za nama.

Građani celu noć na barikadama

Uz vreće za spavanje, ćebad i crnogorske zastave, protvnici ustoličenja proveli su čitavu noć između subote i nedelje na barikadi koja je napravljena na ulazu u Cetinje. Njihov cilj bio je da spreče dolazak članova Srpske pravoslavne crkve i onemoguće ustoličenje mitropolita.

Protest na Cetinju Foto: E-Stock_Petar_Jovanovic

Eksplozija guma na ulazu u Cetinje

U znak protesta zbog ustoličenja mitropolita, nacionalisti su na putu koji vodi ka manastiru postavili barikade u vidu automobilskih guma. U jednom trenutku one su zapaljene, te su okupljeni morali da napuste poziciju koju su čuvali tokom cele noći.

Protest na Cetinju Foto: E-Stock_Petar_Jovanovic

Gust dim iznad neba Prestonice

Dok se u Cetinjskom manastiru odvijala ceremonija ustoličenja mitropolita Joanikija, gradom je odjeknula snažna eksplozija zbog zapaljenih guma. Gust dim se vinuo u nebo Prestonice Crne Gore, a reporteri su zabeležili fotografiju muškarca koji ogrnut zastavom stoji pred vatrom koja se širi.

Foto: REUTERS/Stevo Vasiljevic

Kamenicama na pripadnike policije

Osam članova službi bezbednosti povređeno je na Cetinjskom trgu, gde su okupljeni od ranih jutarnjih časova počeli sa napadima na policiju. Osim kamenica, na njih je bačen i Molotovljev koktel.

Foto: REUTERS/Stevo Vasiljevic

Oklopna vozila na trgu 

Kada je situacija na Cetinju postala isuviše opasna za sve građane Crne Gore i one koji su se uputili u grad, vlada je odlučila da pošalje dodatne policijske snage, ali i oklopna vozila koja su branila grad od kamenica i pucnjeva automatske puške.

Cetinje, policija, oklopna vozila, oklopno vozilo, dan pred ustoličenje mitropolita Joanikija
Foto: Danijela Lasica/Vijesti.me

Policija telima štiti crkvene velikodostojnike

Veliki broj snaga angažovan je kako bi članovi Srpske pravoslavne crkve mogli bezbedno da stignu na Cetinje. Iako su protivnici ustoličenja postavili barikade na ulaze u grad, crkveni velikodostojnici na vreme su stigli na ceremoniju, dok ih je policija telima štitila od kamenica i drugih napada.

Patrijarh Porfirije i Mitropolit Joanikije
Patrijarh Porfirije i Mitropolit Joanikije Foto: REUTERS/Stevo Vasiljevic

Beg od suzavca

Bezbednosne snage su na napade odgovorile ispaljivanjem suzavca, što je dovelo do bega svih koji su se u tom momentu nalazili na trgu. Pogođeno je i nekoliko novinarskih ekipa koje su izveštavale sa lica mesta. I novinar našeg portala našao se u blizini ispaljenog suzavca, što ga je na kratko onemogućilo da obavlja svoj posao.

Cetinje
Cetinje Foto: REUTERS/Stevo Vasiljevic

Porfirije i Joanikije – zajedno pred nacionalistima

Patrijarh i mitropolit zajedno su stigli na Cetinje, iako su pojedini mediji prethodne večeri preneli informaciju da je ustoličenje odloženo zbog brojnih sukoba koji su se dogodili u subotu. Patrijarh Porfirije ubrzo je demantovao ove navode i pružio podršku mitropolitu. Oni su fotografisani kako sedeu Cetinjskom manastiru i zajedničkim snagama odolevaju svim izazovima.

Mitropolit Joanikije i Patrijarh Porfirije
Foto: TANJUG/STR

Joanikije na tronu Svetog Petra Cetinjskog 

Oko deset sati patrijarh Porfirije svečano je ustoličio novog mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, koji je uz povike „Dostojan“ stupio na tron Svetog Petra Cetinjskog.

Foto: TANJUG/AP Photo/Risto Bozovic

Doček u Podgorici – „Vladiko, sokole“

Mnogobrojni vernici dočekali su Joanikija ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, gde je održana liturgija. „Vladiko, sokole“, orilo se glavnim gradom Crne Gore, a dočeku je prisustvovao i premijer Zdravko Krivokapić sa svojim ministrima.

Današnja dešavanja sa Cetinja mogli ste da pratite uživo na Nova.rs. 

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar