Rab: Britanija se ne meša u unutrašnje stvari Kine

Svet 06. jul. 202020:07
Podeli:
Dominik Rab Foto:EPA-EFE/WILL OLIVER

Britanski ministar spoljnih poslova Dominik Rab odbacio je danas optužbe Kine da se Velika Britanija upustila u grubo uplitanje u njena unutrašnje stvari povodom donošenja novog zakona o bezbednosti u Hongkongu.

„Ovo nije grubo mešanje u unutrašnje stvari“, rekao je Rab u intervjuu Rojtersu.

„To je pitanje poverenja i puno zemalja širom svet postavlja pitanje da li Kina ispunjava svoje međunarodne obaveze“, istakao je britanski ministar.

Ranije danas kineski ambasador u Londonu Liu Siaoming optužio je Veliku Britaniju za grubo mešanje i izricanje neodgovornih ocena od kada je Peking uveo novi zakon o bezbednosti u Hongkongu.

„Vlada Velike Britanije nastavlja da daje neodgovorne opaske o poslovima Hongkonga“, rekao je novinarima ambasador Liu na onlajn konferenciji za medije i istakao da ponuda za dobijanje britanskog državljanstva predstavlja grubo mešanje u unutrašnje stvari Kine.

Britanija je saopštila da je kinesko nametanje zakona o bezbednosti Hongkongu jasno i ozbiljno kršenje Zajedničke deklaracije iz 1984. godine i da će London ponuditi stanovnicima bivše britanske kolonije put do britanskog državljanstva.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar