Zaboravite QAnon, teoretičari zavere imaju novu platformu

Svet 21. mar. 202122:35
Podeli:
Foto: REUTERS/Elijah Nouvelage

Posle odlaska Donalda Trampa iz Bele kuće, teoretičari zavere okupljeni oko QAnon patforme ostali su u rasulu - njihov mesija i borac protiv Satane je otišao. No, ubrzo se na društvenim mrežama pojavila nova platforma za njih - "Sabmik mreža" na čijem je čelu misteriozna mesijanska figura. Britanska antifašistička grupa otkrila je o kome je reč.

Pročitajte još:

Misteriozna osoba koja stoji iza nove i sve veće onlajn mreže za širenje dezinformacija, koja targetira pristalice QAnona, berlinski je umetnik sa istorijom manipulacija na društvenim mrežama, kažu aktivisti.

Od odlaska Donalda Trampa iz Bele kuće, ogromna zajednica ultra desničarskog QAnona ostala je u rasulu. Trampa su teoretičari zavere slavili kao borca protiv pedofila koji obožavaju Satanu, a sa odlaskom iz Bele kuće, ostali su bez ključne figure svojih teorija.

Time se može objasniti zašto se veliki broj QAnonovaca sada okrenuo novoj mreži, koja se mahom „okuplja“ na Telegramu i koja je širom sveta privukla više od milion pretplatnika. Sabmik mreža je poput QAnona, mutna grupa teoretičara zavere sa primesama fantastičnih elemenata i predvodio je misteriozna mesijanska figura. Od kada se pojavila, krenule su i spekulacije ko bi ta figura ogao da bude.

Osoba koja je prva postovala kao „Q“ nikada nije sa sigurnošću identifikovana. Ove sedmice britanska antifašistička grupa „Nada ne Mržnja“ saopštila je da je lider Sabmika, 45-godišnji nemački diler umetninama Sebastijan Bieniek.

Bieniek ima istoriju postavljanja teorija zavere po internetu a čak je 2011. napisao knjigu „RealFake“ u kojoj je detalno promovisao svoj rad.

„Nada ne Mržnja“ navode da brzina Sabmikovog razvoja treba da bude upozorenje koliko su manipulacije moguće i rasprostranjene po društvenim mrežama, naročito na neregulisanim platformama poput Telegrama.

Gregori Dejvis iz britanske grupe naveo je da je njiov uspeh u okupljanju tolike publike podsetnik da će QAnonovi šabloni onlajn manipulacije predstavljati pretnju i narednih godina“.

Od 21. decembra prošle godine, kada se Sabmik „probudio“, više od 136 kanala na engleskom, nemačkom, japanskom, korejskom i italijanskom se pojavilo sa desetinama hiljada pratilaca na dnevnoj bazi, piše Gardijan.

Većina Sambikovog sadržaja namenjena je QAnonovcima: Zagovara se ne nošenje maski, šire se antivakserske teorije i lažne tvrdnje da je Tramp pobedio na izborima 2020. Neki kanali aktivno regrutuju britanske rasiste i postuju uvrede na račun gradonačelnika Londona Sadika Kana. Drugi pak najavljuju konačni obračun Trampa sa njegovim liberalnim neprijateljima.

Iz sveta i regiona čitajte:

Jedan od tragova u otkrivanju Bienieka bili su postovi o specifičnom belegu na telu mesije. U jednom postu se čak pominjalo 17 ožiljaka u obliku slova „V“ koja su rezultat ceremonije posvećenja koju je prošao kada je imao 24 godine. Britanska antifašistička grupa pronašla je sada već obrisan deo sa Bieniekovog sajta gde se on priseća izložbe iz 1999. godine kada je, sa 24 godine, urezivao sebi u ruku slovo „V“.

Neki su pokušali i da povežu Sabmik sa Trampom – pravljene su montaže Trampa dok govori „17“ i kako, navodono, nosi Sabmikov pamflet u džepu sakoa.

Iz „Nada ne Mržnja“ navode da je Bieniek poznat kao kameleon sa gomilom različitih identiteta koje je koristio kako bi promovisao svoju umetnost a na društvenim mrežama je prisutan sa više različitih naloga koji su vremenom uklonjeni zbog, kako je na primer naveo Telegram, „neautentičnosti i koordinisane manipulacije platformom“.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar