Podeli
Foto:AP Photo/Pavel Golovkin; Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS

Saradnici ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog izjavili su da je njegovo hapšenje po dolasku u Moskvu nezakonito i da mu je policija uskratila kontakt sa advokatima. Suđenje Navaljnom je počelo u Moskvi, objavila je njegova portparolka Kira Jarmiš na Tviteru. Ona je takođe navela da iako su sudije rekle da je suđenje "otvoreno i javno", nikoga ne puštaju u sudnicu, uključujući i novinare.

„On je nezakonito pritvoren, ne dozvoljavaju mu da vidi advokate“, saopštila je Navaljnova organizacija Fond za borbu protiv korupcije.

Navaljnova portparolka Kira Jarmiš je navela da je dvojici njegovih savetnika dozvoljeno da uđu u zgradu policijske stanice Himki, na periferiji Moskve, gde je pritvoren ruski opozicionar.

„Ali, nije im dozvoljeno da vide Alekseja“, napisala je portparolka na Tviteru.

Jedna od advokata Olga Mihailova izjavila je radiju Eho Moskve da policija „krši zakon sprečavajući branioce“ da vide Navaljnog.

Suđenje Navaljnom je u toku, a kako je Jarmiš napisala na Tviteru, novinarima nije dozvoljeno da uđu u sudnicu, uprkos tome što su sudije rekle da će suđenje ruskom opozicionaru biti „otvoreno i javno“. Kako je navela, novinari stoje ispred, na mrazu.

Ona je ranije pozvala novinare da se akredituju za suđenje, navodeći da su u sudnici samo predstavnici LifeNews i Rossiya.

SAD i evropske države osudile su hapšenje Navaljnog i pozvale na njegovo oslobađanje.

Pročitajte još:

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je danas u Moskvi da komentari zapadnih političara o hapšenju Navaljnog po povratku iz Nemačke imaju za cilj da odvuku pažnju od duboke krize u kojoj se nalaze njihove zemlje.

Protivnik Kremlja boravio je u Nemačkoj gde je prebačen u avgustu pošto mu je naglo pozlilo tokom leta u Sibir. Laboratorije u zapadnoj Evropi zaključile su da je Navaljni otrovan nervnim agensom iz porodice novičok.

Navaljni, koji je sinoć uhapšen na aerodromu Šeremetjevo, optužio je ranije predsednika Rusije Vladimira Putina da je naredio njegovo trovanje i ubistvo. Kremlj je odbacio te optužbe.

BONUS VIDEO

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar