Podeli
Aleksej Navaljni Foto: REUTERS/Reuters TV

Državni tužioci u Rusiji tražili su danas da sud odredi pritvor u trajanju od 30 dana za najvećeg kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog.

Navaljni je sinoć priveden na aerodromu u Moskvi, nakon što je stigao u Rusiju prvi put posle trovanja u avgustu. On je sleteo iz Berlina gde se lečio nakon što je otrovan nervnim agensom novičokom.

Pročitajte još:

Ujedinjene nacije i zapadne zemlje poručile su Rusiji da odmah oslobodi opozicionog političara, a neke države su čak zatražile nove sankcije. Moskva im je rekla da se bave svojim poslom i da se ne mešaju u njihova unutrašnja pitanja.

Navaljni je u video zapisu iz policijske stanice nazvao saslušanje „najvišim stepenom bezakonja“ i obrušio se na predsednika Vladimira Putina, optužujući ga da je u strahu bacio krivični zakon sa prozora.

Oko 200 pristalica Navaljnog okupilo se ispred policijske stanice na temperaturama od minus 18 stepeni i zatražilo da ga puste na slobodu, rekao je svedok Rojtersa.

Moskovska zatvorska služba odredila je pritvor Navaljnom u vezi sa navodnim kršenjem uslovne kazne zatvora zbog pronevere, za koju kažu da je izmišljena.

Sudsko saslušanje, čije su delove Navaljnijevi saveznici uživo prenosili, moglo bi da presudi tome da on bude zadržan u pritvoru, sve dok sud ne odluči da li će mu pretvoriti uslovnu kaznu od 3,5 godine u zatvorsku.

Državni tužioci zatražili su od suda da Navaljnog zatvori na 30 dana, rekao je Ivan Ždanov, šef Navaljinove fondacije za borbu protiv korupcije.

Četiri maskirana policajca zadržala su Navaljnog na kontroli pasoša u nedelju uveče, pošto se on prvi put vratio kući nakon što je otrovan onim što su nemački vojni testovi pokazali, a to je nervni agens Novičok, što je verzija događaja koju Kremlj odbacuje.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar