Putinov arhineprijatelj za kog nikada niste čuli

Svet 19. jan. 202222:32
Podeli:
Bill Browder
Bill Browder Foto:HENRIK MONTGOMERY / AFP / Profimedia

Britanski finansijer američkog porekla jedan je od najvećih neprijatelja ruskog predsednika Vladimira Putina. Tokom godina je proganjan, njegovi saradnici su maltretirani, na kraju i hapšeni, a on je uspeo da iz celokupne situacije izvuče ono najbolje - njegova kompanija i ugled ostali su netaknuti, a tragična smrt njegovog saradnika dovela je do usvajanja zakona koji štiti sve one koji predstavljaju metu ruskih vlasti.

Brauder je generalni direktor i suosnivač kompanije „Ermitaž Kapital“, investicionog savetnika Ermitaž fonda, koji je u jednom trenutku bio najveći strani portfolio investitor u Rusiji. On je preuzeo velike ruske kompanije kao što su „Gasprom“, „Unified Energy Sistems“ i „Sidanco“, a za kaznu mu je odbijen ulazak u Rusiju, deportovan je u Veliku Britaniju i proglašen pretnjom po rusku nacionalnu bezbednost.

Osamnaest meseci nakon što je deportovan, u kancelarijama Ermitaž Kapitala u Moskvi izvršene su racije. Policija je tada zaplenila dokumenta o registraciji Ermitažovih investicionih holding kompanija, a Brauder je rešio da stane na put režimu i otkrije po čijem nalogu je policija upala u kancelarije njegove firme.

Vladimir Putin Foto: Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Slučaj Magnitski

Za taj zadatak zadužio je Sergeja Magnitskog, šefa poreske prakse u kompaniji "Firestone Duncan". Magnitski je otkrio da su dokumenta, dok su bila u posedu policije, korišćena za lažno preregistrovanje holding kompanija Ermitaža na ime bivšeg osuđenika.

Ekskluzivno sutra u novinama "Nova" pročitajte intervju sa Bilom Brauderom. 

Magnitski je svedočio protiv počinilaca prevare, uključujući zvaničnike Ministarstva unutrašnjih poslova koji su izvršili raciju u kancelarijama Ermitaža. Pet nedelja nakon njegovog drugog svedočenja 2008 godine, Magnitski - jedan od najbližih saradnika Bila Braudera, uhapšen je u svojoj kući. Dok je bio u pritvoru, on je bio maltretiran i ubrzo je počeo da se žali na snažan bol u leđima.

Samo nekoliko meseci nakon toga, Magnitski je umro u zatvorskoj ćeliji. Izveštaji medicinskih veštaka utvrdili su da je Magnictski u istražnom pritvoru dobio neadekvatnu medicinsku negu, a možda je čak i lekove koji su pogoršali njegov pankreatitis. U sudskoj presudi se navodi da su „domaće vlasti neopravdano dovele njegov život u opasnost“.

Bill Browder
Bill Browder Foto:EPA-EFE/VICKIE FLORES

Nakon smrti Magnitskog, Brauder je lobirao da američki Kongres usvoji Magnitski zakon - koji se odnosi na kažnjavanje onih koji krše ljudska prava u Rusiji. Brauder je uspeo da ostvari svoju nameru, pa je Barak Obama potpisao pomenuti zakon 2012. godine.

POGLEDAJTE JOŠ:

Dok je Amerika donela zakon koji štiti disidente, u Rusiji je pokrenut postupak protiv Magnitskog i Braudera zbog poreske prevare. Rusija je ubrzo raspisala poternicu za Brauderom, ali je Interpol odbio da uhapsi i izvrši, rekavši da je reč o političkom hapšenju.

Izbori i još jedan udar na Putina

Brauder je u iscrpnoj borbi protiv ruskog režima pristao da svedoči pred Senatom SAD o navodnom mešanju Rusije u predsedničke izbore u SAD 2016. godine.

Kao odgovor na "izdaju" od strane Braudera, ruska vlada je peti put pokušala da ga stavi na Interpolovu listu za hapšenje, što je, na razočarenje Putina, ponovo odbijeno.

Konačno je uhapšen u Španiji 2018. godine, ali je ubrzo pušten na slobodu nakon što je još jednom potvrđeno - reč je o političkom slučaju.

BONUS VIDEO Navaljni - Kamenčić u Putinovoj cipeli

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar