Putinovo mučilište: Kako izgleda zatvor za Navaljnog

Svet 01. mar. 202122:58
Podeli:
Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV/Dimitar DILKOFF / AFP / Profimedia

Kritičar Kremlja Aleksej Navaljni od nedelje se nalazi u zatvorskoj koloniji u Vladimirskoj oblasti, tri sata izvan Moskve, gde će provesti naredne dve i po godine života.

PROČITAJTE JOŠ:

Četvorica zatvorenika ove kaznene kolonije IK-2 – koju su ruski državni mediji identifikovali kao instituciju u kojoj će opozicioni lider odslužiti svoju kaznu – rekli su za Moskov tajms da je to jedan od najstrožih ruskih zatvora.

„Ovo je, po bilo kojoj meri, izuzetno strog zatvor. Pokušavaju da kontrolišu svaki vaš korak, svaku vašu misao“, rekao je Konstantin Kotov, koji je dve godine proveo ovde, nakon što je uhapšen tokom protesta u Moskvi na leto 2019. godine. Osuđen je po kontroverznom zakonu za krivično delo „učešće na neodobrenim protestima“.

Kotov je objasnio da Rusija ima četiri vrste kaznenih kolonija, svaka sa drugačijim režimom u zavisnosti od težine zločina zatvorenika, prenosi Moskov tajms.

Foto: Dimitar DILKOFF / AFP / Profimedia

Zatvor u kojem je smeštan Navaljni ima takozvani „uobičajeni režim“, sa zatvorenicima smeštenim u velikim barakama sa po 150 kreveta u svakoj. Međutim, prema Kotovu, uslovi u ovom zatvoru su više u skladu sa kaznenim kolonijama „strogog režima“.

„Zatvorenici koji su proveli vreme u različitim zatvorima širom Rusije rekli su mi da je ovoj najteži zatvor u kojem su bili. Definitivno se osećao visok nivo bezbednosti za teške kriminalce“, rekao je.

Odluku da Navaljni bude premešten ovde naišla je na zabrinutost radnika za ljudska prava koji nadgledaju prava zatvorenika širom Rusije.

Pjotr Kurjanov, advokat iz nevladine organizacije Fondacija za odbranu zatvorenika, rekao je da je bio šokiran kada je prvi put čuo da će Navaljni biti premeštan u ovaj zatvor.

Foto: Dimitar DILKOFF / AFP / Profimedia

„Tamo vlada potpuno bezakonje. Slomiće te. Loše stvari se tamo događaju već dugo, a neke od njih otkrio je Vladimir Pereverzin pre 10 godina“, rekao je, misleći na bivšeg menadžera u naftnoj kompaniji Jukos, koji je poput njegovog šefa Mihaila Hodorkovskog, procesuiran zbog optužbi za korupciju i proveo je sedam godina iza rešetaka.

Pereverzinove poslednje dve godine u ovom zatvoru od 2010. do 2012. opisane su u njegovim memoarima.

U telefonskom razgovoru iz Berlina, gde sada živi, govorio je o ovoj ustanovi.

„Uslovi su tamo bili mračni. Zatvor je pored močvare, hladno je i mokro, a hrana je loša. Tada je to bilo nasilno mesto“, rekao je.

„Kao mučenje“

Većina zatvorenika koji se tamo nalaze su zbog optužbi za drogu i krađu, rekao je advokat Kurjanov. Međutim, dodao je da u koloniji povremeno borave politički zatvorenici, kao što su Pereverzin, Kotov i Dmitrij Demuškin koji je tamo proveo dve godine zbog izražavanja mržnje.

U tekstualnim porukama za Moskov tajms, Demuškin je svoj boravak u ovom zatvoru opisao „kao mučenje“. Istakao je da je prvih osam meseci proveo u ozlaglašenom drugom sektoru, koji je među zatvorenicima poznat kao SUKA, gde su uslovi bili posebno oštri.

Aleksej Navaljni Foto:EPA-EFE/MOSCOW CITY COURT PRESS SERVICE

„Bilo mi je zabranjeno da pričam sa drugim zatvorenicima, njima je bilo zabranjeno da me gledaju, ruke su mi bile uvek iza leđa kada sam izlazio iz ćelije. Bilo je zabranjeno da se ide u lokalnu zatvorsku crkvu, da se bavim bilo kojim sportom“, rekao je on.

I Pereverzin i Kotov su rekli da nisu doživeli teško fizičko nasilje od strane čuvara, jer su bili poznati u javnosti. Oni veruju da bi isto moglo da zaštiti Navaljnog od fizičkih napada.

„Stražari neće želeti nacionalni skandal“, rekao je Pereverzin.

Sva trojica bivših zatvorenika su rekli da su videli i čuli druge zatvorenike koje su stražari tukli kao i drugi zatvorenici.

Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Ruski zatvori godinama prate skandali kada je reč o mučenju zatvorenika. Samo prošle nedelje, nezavisni ruski list Novaja Gazeta, objavio je video u kojem se kako se tvrdi, prikazuje brutalno mučenje ruskih zatvorenika od kojih je jedan ubrzo nakon snimanja i preminuo.

Sve se navodno odigralo u Jarosvlavu, regionu koji se graniči sa regionom Vladimirom.

Psihološka izolacija

Po dolasku, Navaljni će provesti dve nedelje u karantinu koji se nalazi u zloglasnom drugom sektoru. Posle toga, mnogo toga će zavisiti od barake u koju će biti poslat.

Kotov veruje da su vlasti odlučile da Navaljnog stave u IK-2 jer je efikasan kada je u pitanju „psihološka izolacija“ političkih zatvorenika.

Ukazao je na činjenicu da kolonija ne dozvoljava primanje mejlova i rekao da će zatvorskim čuvarima trebati nedelje, a nekad i meseci, da pročitaju i obrade svako pismo koje je primio ili slao poštom.

Tokom svog boravka tamo, Kotov je rekao da nikada nije dobio više od sat vremena dnevno da odgovori na mnoga pisma podrške koja je dobio. Navaljni će se verovatno naći izolovan od ostalih zatvorenika.

„Zabranjuju drugim zatvorenicima da razgovaraju sa vama. Žele da se osećate sami“, rekao je Kotov. „Sve ovo treba da vas psihički iscrpi“, dodao je on.

Demuškin je istakao da su se čuvari potrudili da ograniče njegov protok informacija dok je bio u ovom zatvoru.

„Nismo smeli da razgovaramo o politici ili religiji“ rekao je, dodajući da je zatvorenicima dozvoljeno da gledaju samo rusku državnu televiziju Kanal 1.

Osvrćući se na svoje vreme u ovom zatvoru, Kotov ističe da će sada ovo biti test, kako izolovati istaknutog političkog zatvorenika kakav je Navaljni.

„Ali siguran sam da je Aleksej dovoljno jak da se nosi sa svime što mu se nađe na putu“, rekao je on.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar