Putin zabrinut zbog prirodnih katastrofa u zemlji koje su ogromnih razmera

Svet 14. avg. 202115:59
Podeli:
Foto: EPA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Ruski predsednik Vladimir Putin izrazio je danas zabrinutost zbog prirodnih katastrofa nezapamćenih razmera u Rusiji, suočenoj sa razornim šumskim požarima u Sibiru i poplavama na jugu.

Pročitajte još:

„Obim i oblik prirodnih katastrofa u nekim regionima je apsolutno bez presedana“, rekao je Putini na sastanku koji je prenela televizija i pozvao vladu da „deluje brzo i efikasno“ prema ekološkim problemima.

Ruski predsednik naveo je kao primer jake kiše na jugu zemlje gde je za nekoliko sati palo kiše koliko padne u jednom mesecu, kao i požare u Sibiru, na ruskom Dalekom istoku, dodatno pojačane sušom i jakim vetrovima.

„Sve to još jednom pokazuje u kojoj meri je važno da se u budućnosti angažujemo dubinski i sistematski u klimastkom i ekološkom programu“, rekao je Putin.

Šumski požari u Sibiru već su opustošili više od 16,6 miliona hektara, posebno u Jakutiji, velikoj teritoriji ali slabo naseljenoj gde je dim pokrio gradove i gde su vlasti bile primorane u petak da proglase neradni dan.

Rusko ministarstvo za vanredne situacije čiji šef je u četvrtak stigao u Jakutiju rekao je da je pokrenuo specijalni operacioni centar koji se bavi tim požarima protiv kojih se bori oko 5.000 ljudi.

Dim od požara u Jakutiji izazvao je povišene nivoe sulfur-vodonika do Čelabinska, na 3.800 kilometra jugozaopadno.

Američka svemirska agencija Nasa upozorila je pre nedelju dana da je taj dim takodje pogodio i Severni pol.

Na jugu Rusije i na Krimu jake kiše izazvale su poplave i evakuaciju na stotine ljudi, dok je danas gotovo 100.000 ostalo bez struje.

BONUS VIDEO: Peti protest ispred zgrade opštine Vračar

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar