Putin smenio ključne generale: Veliki potresi u ruskoj vrhovnoj komandi

Svet 25. jun 202214:04 > 14:46
Podeli:
Vladimir Putin na paradi u Moskvi Foto: Sputnik/Mikhail Metzel/Pool via REUTERS

Britansko ministarstvo odbrane objavilo je novi obaveštajni izveštaj o ratu u Ukrajini u kojem je navela da je Rusija „vrlo verovatno“ ovog meseca smenila nekoliko generala sa ključnih komandnih pozicija u sukobu u Ukrajini.

„Od početka juna, ruska vrhovna komanda je vrlo verovatno uklonila nekoliko generala sa ključnih operativnih komandnih uloga u ratu u Ukrajini“, navelo je ministarstvo.

Pročitajte još:

Navodi se da je došlo do smene zapovednika vazdušno-desantnih snaga (VDV), general-pukovnika Andreja Serdjukova i zapovednika južne armijske grupe (SGF), generala Aleksandra Dvornikova. Britanski obaveštajci kažu da je Dvornikov verovatno u nekom trenutku bio opšti operativni zapovednik snaga za invaziju.

Ukrajinska komanda je naredila svojim snagama da se povuku sa bojišta u gradu Severodonjecku nakon višenedeljnih žestokih uličnih borbi da bi smanjila broj žrtava i omogućila svojim jedinicama da se pregrupišu, dodaje se u saopštenju.

Na kraju se kaže da će zapovedništvo SGF-a verovatno biti prebačeno na general-pukovnika Sergeja Surovikina, budući da SGF nastavlja igrati glavnu ulogu među ruskim snagama koje provode ofanzivu u Donbasu. Više od trideset godina duga Surovikinova karijera bila je opterećena optužbama za korupciju i brutalnost, tvrdi britansko ministarstvo odbrane.

U izveštaju je navedeno i da Ukrajina verovatno rekonfigurira svoju odbranu sektora Severodonjeck-Lisičansk, dok ruske oklopne jedinice nastavljaju napredovati na južnom rubu sektora, navodi se u izveštaju.

Sva dešavanja iz Ukrajine pratite na našem blogu uživo.

BONUS VIDEO: Pucnjava Ukrajinaca u Severodonjecku

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram