Putin: Preusmeravamo naftu i trgovinu u Kinu, Indiju, Brazil…

Svet 22. jun. 202221:11 > 21:36
Podeli:
Foto:EPA-EFE/JOEDSON ALVES

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da Rusija preusmerava trgovinu i izvoz nafte u zemlje BRIKS-a, koje je nazvao „pouzdanim“ i istovremeno kritikovao zapadne zemlje zbog sankcija koje su uvedene Moskvi. Zemlje BRIKS-a su Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika.

Putin je u virtuelnom obraćanju Forumu BRIKS-a kritikovao sankcije bez presedana kojima je Zapad kaznio rusku ekonomiju zbog invazije na Ukrajinu, prenosi Index.hr.

„Poslovni ljudi naših zemalja moraju da razvijaju aktivnosti u teškim uslovima jer naši zapadni partneri ne poštuju osnovne principe tržišne ekonomije, slobodne trgovine“, rekao je Putin u virtuelnom obraćanju Forumu BRIKS-a.

„Nove sankcije uvedene iz političkih razloga“ protivreče „zdravom razumu i elementarnoj ekonomskoj logici“, rekao je on.

Rusija stoga „aktivno preusmerava svoje trgovinske veze i spoljnoekonomske kontakte ka pouzdanim međunarodnim partnerima, pre svega prema zemljama BRIKS-a“, rekao je on.

Izvestio je da su u toku pregovori o otvaranju indijskih lanaca prodavnica u Rusiji i povećanju udela kineskih automobila na ruskom tržištu.

"Isporuke ruske nafte Kini i Indiji rastu. Saradnja u poljoprivredi se dinamično razvija", rekao je Putin i dodao da raste i izvoz ruskih đubriva u zemlje BRIKS-a.

Rusija želi da razvije „alternativne mehanizme za međunarodni transfer“ novca i „rezervnu međunarodnu valutu“ sa partnerima iz BRIKS-a kako bi smanjila zavisnost od dolara i evra, rekao je on.

Prema kineskoj Generalnoj carinskoj upravi, uvoz sirove nafte u Kinu iz Rusije porastao je 55 odsto u odnosu na prethodnu godinu na rekordno visok nivo u maju, pri čemu je Rusija zamenila Saudijsku Arabiju i postala glavni snabdevač Kine, a rafinerije ostvaruju profit po smanjenim cenama zaliha.

BONUS VIDEO: Da li će proći poziv EU za zabranu uvoza ruske nafte? 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar