Putin pred Dumom: Rusi menjaju ustav da se predsednik opet kandiduje

Svet 10. mar. 202013:53 > 14:12
Podeli:
EPA-EFE/ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KREMLIN POOL / POOL

Ruski predsednik Vladimir Putin obratiće se danas donjem domu parlamenta, nakon što je proslanica Valentina Tereškova predložila ustavni amandman kojim bi mu bilo omogućeno da se ponovo kandiduje na predsedničkim izborima.

Putinov aktuelni, drugi uzastopni mandat, ističe 2024. godine, a Tereškova je predložila da se Ustav izmeni, tako da se broj njegovih mandata resetuje na nulu ili da ograničenja broja mandata budu izbrisana iz Ustava.

Šef poslaničke grupe vladajuće Ujedinjene Rusije Sergej Neverov izjavio je da će njegovi poslanici podržati predlog o uklanjanju ograničenja broja mandata, prenosi Tas s.

Tereškova je, predlažući izmene u Dumi, ocenila da, ako situacija to zahteva i ako narod to želi, aktuelni šef države treba da ima legalnu mogućnost da se kandiduje u skladu sa izmenjenim Ustavom.

Ona je rekla da nije reč o Putinu, već o ruskom narodu i njegovoj budućnosti.

„Zašto preterano komplikovati stvar i stvarati nepotrebne prepreke? Treba sve da isplaniramo otvoreno i iskreno. Ili bi možda ograničenje predsedničkog mandata trebalo da bude izbrisano iz Ustava“, rekla je Tereškova, koja je poslanica Ujedinjene Rusije.

Putin, kome je ovo ukupno četvrti predsednički mandat, nije otkrio kakvi su mu planovi posle 2024, ali je ranije izjavio da nije za praksu iz sovjetske ere kada su lideri doživotno vladali.