Putin obećava Rusima milijarde uoči parlamentarnih izbora

Svet 20. jun. 202100:39
Podeli:
Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto:EPA-EFE/GRIGORY SYSOYEV / SPUTNIK / KREMLIN

Ruski predsednik Vladimir Putin je danas umnožio obećanja o finansijskoj pomoći za poboljšanje svakodnevnog života Rusa pred parlamentarne izbore u septembru.

POGLEDAJTE JOŠ:

Putin je govorio gotovo čitav sat pred nekoliko stotina visokih zvaničnika okupljenih u Moskvi na Kongresu vladajuće stranke Jedinstvena Rusija.

„Program vodeće stranke mora biti program naroda“, rekao je Vladimir Putin čija je Jedinstvena Rusija sve manje popularna zbog ekonomske stagnacije Rusije, zamora birača i slučajeva korupcije.

U govoru prekidanom aplauzima, ruski predsednik je predložio da se desetine milijardi rubalja ulože u poboljšanje javnog prevoza, puteva i druge infrastrukture, obnovu škola i čišćenje reka.

„Prosperitetna i snažna porodica s decom je budućnost Rusije“, ponovo je izjavio, veran svojoj odbrani „porodičnih vrednosti“ i svom cilju borbe protiv demografskog pada Rusije.

Kako se Rusija suočava sa ponovnim oživljavanjem epidemije kovida-19, ovog puta s „delta varijantom“ virusa i sporošću vakcinacije, Putin je takođe pozvao na pokretanje programa od najmanje 100 milijardi rubalja (1,1 milijarde evra) za jačanje sistema zdravstvene zaštite: „Ponavljam: bolje je vakcinisati se nego se razboleti“, rekao je on, dook su mnogi Rusi sumnjičavi prema vakcinama.

Po državnom zavodu za ispitivanje javnog mnjenja Vtsiom, Jedinstvenu Rusiju podržava oko 30 odsto građana, deset odsto manje nego pre parlamentarnih izbora 2016, a samog Putina podržava 60 do 65 odsto anketiranih.
Tri parlamentarne opozicione stranke, uglavnom poslušne, koje podržavaju inicijative Kremlja (Komunisti, ultranacionalistička stranka LDPR i partija Pravedna Rusija), osvojile bi na izborima oko 30 odsto glasova, prema Vtsiomu.

Kako se bliže izbori, vlasti pojačavaju napade na kritičare, posebno na organizacije Alekseja Navaljnog, koje su proglašene „ekstremističkim“ i zabranjene 9. juna. Njihovim članovima takođe je zabranjeno kandidovanje za parlamentarne izbore.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar