Putin o proširenju NATO: Odustajanje Finske od neutralnosti bi bila greška

Svet 14. maj. 202215:27
Podeli:
Vladimir Putin i Sauli Ninisto Foto: EPA/MICHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Ruski predsednik Vladimir Putin preneo je finskom kolegi Sauliju Ninisteu da bi bila greška da Helsinki odustane od neutralnog statusa i pridruži se NATO-u, saopštio je Kremlj.

Putin je naveo da se Finska ne suočava sa bezbednosnim pretnjama i da bi potencijalna promena njenog spoljnopolitičkog stava mogla negativno uticati na bilateralne odnose dve zemlje, prenosi Rojters.

„Ovakva promena spoljne politike zemlje može negativno uticati na rusko-finske odnose, koji su dugi niz godina građeni u duhu dobrosusedstva i partnerske saradnje i bili na obostranu korist“, saopštila je pres-služba predsednika Rusije.

Dvojica predsednika su razgovarala telefonom na inicijativu Ninistea, koji je obavestio Putina o nameri Finske da pristupi NATO.

Niniste je istakao kako su ruski zahtevi krajem 2021. godine sa ciljm sprečavanja pridruživanja zemalja NATO-u, kao i masovna ruska invazija na Ukrajinu 2022. godine promenili bezbednosno okruženje u Finskoj.

"Razgovor je bio direktan i vođen je bez zaoštravanja. Izbegavanje tenzija se smatralo važnim", navodi se u saopštenju finskog predsednika.

Kada je reč o Ukrajini, Putin je informisao finskog kolegu da su pregovori sa Kijevom praktično obustavljeni i da ukrajinska strana nije zainteresovana za ozbiljan i konstruktivan dijalog.

Navodno je telefonski razgovor vođen na inicijativu Helsinkija.

BONUS VIDEO: Snimci iz drona - Bombardovanje Marijupolja

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Komentari

Vaš komentar