Podeli
Foto: Beta/AP Photo/Markus Schreiber

Nekoliko saveznika i pristalica ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog privedeno je u Moskvi, što je usledilo posle masovnih protesta proteklog vikenda širom zemlje na kojima je traženo njegovo puštanje iz zatvora.

Uhapšeni i zadržani na 48 sati su glavna saveznica Navaljnog Ljubov Sobol, doktorka Anastasija Vasiljeva iz Saveza udruženja lekara koji Navaljni podržava, Marija Aljohina iz grupe Pusi Rajot, kao i brat Navaljnog Oleg.

Pročitajte još:

Prema izveštajima, njih četvoro je osumnjičeno u krivičnoj istrazi oko navodnih kršenja propisa o koronavirusu za vreme velikog protestnog skupa u Moskvi. Hapšenja su sprovedena četiri dana pred nove proteste zbog zatvaranja Navaljnog, sazvanih za nedelju.

Noćašnjem privođenju njegovih pristalica prethodilo je više od deset pretresa stanova i kancelarija članova porodice, saradnika i pristalica Navaljnog, vezano za istragu. Među pretresenim lokacijama su stan Navaljnog gde je policija privela njegovog brata, i iznajmljeni stan gde živi supruga Navaljnog Julija.

Takođe danas, ruski Istražni komitet saopštio je da je otvorena krivična istraga protiv glavnog Navaljnijevog stratega Leonida Volkova, koji se optužuje da podstiče maloletnike da učestvuju na nedozvoljenim skupovima.

Demonstracije na kojima se traži oslobađanje Navaljnog održane su u subotu u više od 100 gradova širom Rusije. Prema izveštajima gotovo 4.000 ljudi je uhapšeno na tim protestima.

Četrdsesetčetvorogodišnji Navaljni, najpoznatiji kritičar vlade predsednika Vladimira Putina, uhapšen je 17. januara po povratku iz Nemačke gde je proveo pet meseci oporavljajući se od trovanja nervnim agensom za šta optužuje Kremlj. Ruske vlasti odbacile su te optužbe.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar