Putin, Makron i Tramp pozivaju na prekid vatre u Karabahu

Svet 01. okt. 202017:13 > 17:31
Podeli:
Foto:Tanjug/Armenian Defense Ministry via AP

Predsednici Rusije, Francuske i SAD pozvali su danas na "hitan prekid neprijateljstava" u Nagorno-Karabahu, objavljeno je na sajtu Jelisejske palate.

Kao lideri kopredsedavajućih zemalja Minsk grupe, Vladimir Putin, Emanuel Makron i Donald Tramp pozvali su lidere Jermenije i Azerbejdžana na nastavak pregovora pod okriljem OEBS-a.

Pročitajte još:

„Pozivamo lidere Jermenije i Azerbejdžana da se bez odlaganja angažuju na nastavku pregovora, u dobroj veri i bez preduslova, pod okriljem kopredsedavajućih Minske grupe OEBS“, navodi se u zajedničkoj izjavi.

Putin, Makron i Tramp su „najoštrije“ osudili eskalaciju nasilja u Nagorno-Karabahu i izrazili žaljenje zbog ljudskih žrtava. „Upućujemo saučešće porodicama žrtava i ranjenih“, navodi se u zajedničkoj izjavi.

Sukobi u Nagorno-Karabahu eskalirali su u nedelju od kada je poginulo i povredjeno više desetina ljudi.

Međunarodna zajednica danima poziva na razgovore o okončanju višedecenijskog sukoba dve bivše sovjetske republike.

Foto: EPA-EFE/ALEXEY NIKOLSKY/SPUTNIK/KREMLIN / POOL MANDATORY CREDIT, EPA-EFE/LUDOVIC MARIN / POOL

Višedecenijski sukobi Azerbejdžana i Jermenije oko Nagorno-Karabaha eskalirali su u nedelju od kada je poginulo i povređeno više desetina ljudi.

Međunarodna zajednica danima poziva na razgovore o okončanju višedecenijskog sukoba dve bivše sovjetske republike.

Azerbejdžan, zemlja turskog govornog područja čiji su stanovnici pretežno šiiti, traži vraćanje pod njegovu kontrolu Nagorno-Karabaha, većinski naseljenim Jermenima hrišćanske veroispovesti, čije otcepljenje 1991. međunarodna zajednica nije priznala.

Komentari

Vaš komentar